Un nou proiect Caiac SMile aduce bucurie celor cu dizabilități: ”Skiing with disabilities”

Un nou proiect de suflet Caiac SMile aduce bucurie și satisfacție tuturor celor implicați, precum și persoanelor care vin în contact cu aceștia. Chiar dacă iarna nu-i ca vara, Caiac SMile face ca viața persoanelor cu dizabilități să fie un singur anotimp: cel al bucuriei în mișcare, al comuniunii om-natură, al integrării sociale și al terapiei de recuperare prin implicarea în activități sportive.

”Skiing with disabilities”, noul proiect marca Caiac SMile, aduce în prim plan integrarea socială a persoanelor cu handicap locomotor în condiții deosebite: pe pârtiile de schi.

Inovativitatea acestui proiect constă în folosirea unui scaun special, pus pe lame de ski, conceput de către inginerul, monitorul și sponsorul acestui proiect, Kegyes Rudolf, căruia îi adresăm mulțumiri speciale și Fundației Motivation România, pentru scaunele donate.

Primul test a fost efectuat cu succes și deosebită încântare în ultima sâmbătă a lunii februarie, când 2 mebrii speciali ai Clubului Caiac SMile ne-au făcut plăcerea și onoarea de a încerca pentru prima dată acest tip de scaun. Curajul și neînfricarea acestor oameni, dovedite încă din vara trecută, când ne-au însoțit la ieșirile pe apă cu caiacul, au demonstrat oamenilor prezenți, de la mic la mare, că nu există bariere psihologice și sociale pentru integrarea în comunitate, în natură, în sport, pentru oamenii cu nevoi speciale.

Sâmbătă, 2 martie, pe pârtia Icoana de la Cavnic, sub îndrumarea lui Ionuț Stancovici, membru fondator și activ al Asociației Caiac SMile, au fost prezente 5 persoane cu dizabilități locomotorii, din județele Satu Mare, Bistrița și Baia Mare, printre ei și 2 minori. Aceștia au fost supravegheați, pe rând, la coborârea cu acest scaun special și reacțiile de bucurie nu s-au lăsat așteptate. Atmosfera de reușită și încântare a fost completată de încurajările și admirația celor prezenți, care au fost impresionați de ideea proiectului și de curajul protagoniștilor.

Scaunul special, căruia i s-au adus îmbunătățiri pentru o manipulare ușoară și un confort maxim, a fost lăsat în grija celor ce administrează pârtia Icoana – Cavnic, pentru întrebuințarea lui de către persoanele cu nevoi speciale din această zonă. Această nouă experiență va continua atât timp cât zăpada va fi prezentă pe pârtii, pentru a profita din plin de experiența acumulată.

Echipa Caiac SMile va face tot posibilul ca fiecare pârtie de schi din România să dețină acest tip de scaun și dorește să ofere, în acest fel, un exemplu de mobilizare a tuturor resurselor necesare pentru eliminarea piedicilor ce duc la discriminarea sau marginalizarea persoanelor cu nevoi speciale, dorind astfel implementarea ideei de “societate fără bariere pentru persoanele cu dizabilități”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 5 martie 2019. Filed under Locale, Sport  . You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.