Simpozionul ”Relații româno-ucrainene. Istorie și contemporaneitate”, la Satu Mare

Vineri, 8 martie, începând cu ora 10.00, în sala de conferințe a Muzeului Județean de Istorie Satu Mare s-a deschis simpozionul internațional ”Relații româno-ucrainene. Istorie și contemporaneitate”, ediția a IX-a. Organizatorii sunt Uniunea Ucrainenilor din România, Filiala Satu Mare, Nicolae-Miroslav Perețchi, deputat în Parlamentul României, președintele Uniunii Ucrainenilor din România și dr. Irina Liuba Horvat, secretar general al Uniunii Ucrainenilor din România, președintele Filialei Satu Mare a Ucrainenilor din România.

În programul elaborat cu acest prilej se menționează faptul că: ”Relațiile româno-ucrainene reprezintă un nou pas în studiul complex al relațiilor istorice, politice și culturale dintre cele două țări prietene, un impuls pentru noi realizări științifice”. Din anul 2010, Uniunea Ucrainenilor din România a sprijinit organizarea simpozionului, rezultatul fiind apariția volumului ”Relații româno-ucrainene. Istorie și contemporaneitate“.

După cuvântul de salut al președintelui Filialei Satu Mare a Uniunii Ucrainenilor, dr. Irina Liuba Horvat, au fost intonate imnurile de stat ale României și Ucrainei. Au fost rostite cuvinte de mulțumire din partea delergației ucrainenilor. Au fost de asemenea prezenți și au adresat cuvinte prin care au urat succes simpozionului: Darius Filip, prefectul județului Satu Mare, Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, dr. Liviu Marta, managerului Muzeului Județean de Istorie Satu Mare. Domnia sa a spus că se bucură că se continuă acest important simpozion. A mulțumit pentru sprijinul acordat Universității din Ujgorod. Speră că rezultatele simpozionului să întărească prietenia româno-ucraineană.

De la ora 11.30 s-a desfășurat sesiunea plenară la nivel înalt, iar după masă s-au desfășurat lucrările pe secțiuni în Sala de conferințe a Muzeului Județean și Sala Steuer.

Lucrările simpozionului vor ține până duminică 10 martie. Pe lângă secțiunile științifice este prevăzut omagierea poetului național al Ucrainei, Taras Șevcenko, cu depunere de coroane de flori la bustul poetului și desfășurarea concertului din cadrul zilelor Taras Șevcenko.

Prof. Carol C. Koka  

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 8, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.