Placă comemorativă în cinstea delegaților la Marea Adunare Națională, la Cărășeu

Caravana Culturală a poposit de data aceasta vineri, 22 martie 2018, în satul Cărășeu, aparținând de comuna Culciu Mare, pentru a dezveli placa comemorativă în memoria delegaților la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

La Cărășeu membrii Caravanei Culturale au fost primiți de către primarul localității, Alexandru Domokos care a vorbit despre acest important eveniment, dezvelirea plăcii cu numele participanților la Marea Adunare de la Alba Iulia.

”Au trecut 100 de ani de la acel măreț eveniment, s-au făcut progrese mari în toate domeniile, dar încă România nu a atins nivelul celorlalte țări. Țara noastră are resurse umane și materiale și credem că în viitor acest handicap va fi înlăturat, și vom trăi o viață mai bună”, a spus primarul Alexandru Domokos.

A luat cuvântul Zamfir Danciu, directorul Direcției Județene de Cultură care a spus că azi, Caravana Culturală a venit la Cărășeu, după ce a fost la Pișcari, Medieșu Aurit, Halmeu etc. Din satul Cărășeu au fost desemnați Iosif Nistor, Georgiu Mureșan, Vasile Donca, Vasile Popan, Georgiu Pinte și Pamfil Osianu, dotați cu credenționale, pentru a-i reprezenta pe românii din această zonă la Marea Adunare de la Alba Iulia.

Zamfir Danciu i-a înmânat primarului Alexandru Domokos copia după documentele de la Muzeul Unirii din Alba Iulia, ca un document care stă mărturie generațiilor viitoare despre dorința de unire a oamenilor de aici, Preotul Pop Mitruț Ghiță a rostit o rugăciune și a sfințit placa așezată pe clădirea cu nr. 400 din satul Cărășeu. ”Onoare și recunoștință localității care i-a trimis cu credenționale în data de 27 noiembrie 1918”, scrie pe placă.

Dr. George Vulturescu a spus că anul aniversar nu s-a încheiat încă, părțile sătmărene au fost ocupate în 1918 de armatele bolșevice. Înaintarea armatei române a făcut ca teritoriul să fie eliberat, în primăvara lui 1919, la 19 aprilie. Armata română sub comanda colonelului Mărdărescu i-a înfrânt pe bolșevici, a dat lupte grele la Tisa și apoi a intrat în Budapesta. A fost editată și o Carte a Credenționalelor. ”Sătmăreni la Marea Unire”, la Editura Școala Ardeleană din Cluj-Napoca.

La eveniment au fost prezenți și membrii cenaclului literar Afirmarea care au citit versuri patriotice: Ian Anițaș, conducătorul cenaclului, Ioan Nistor, Dana Cristea, Carol C.Koka, Ioan Tipu Sălăjanu, Cornel Burcea. A luat cuvântul și președintele veteranilor de război, col. (r) Nicolae Codreanu care a împărtășit din amintirile sale legate de unul dintre cei desemnați la 27 noiembrie 1918, pe care la cunoscut personal, Georgiu Mureșan. Cornel Burcea a recitat poezia cu următorul motto: ”Dacă Dumnezeu nu e nimic nu e”, poezie de Vasile Militaru.

Dr. Aurel Pop, care a dat citire textului ”Dorință împlinită”, a mai spus că trebuie să avem încredere în tineret. În partea finală dr. George Vulturescu a dat citire versurilor sale iar elevii prezenți de la Școala Generală au prezentat un mic program artistic, apoi cei prezenți s-au fotografiat în grup, pentru a păstra amintirea acestei zile.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on martie 22, 2019. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.