Expoziție la Gară, în memoria celor 18.863 de evrei sătmăreni deportați în lagărele morții

Luni, 1 aprilie 2019. de la ora 11.00 la Gara Satu Mare a avut loc deschiderea expoziţiei „Vagonul de deportare” organizată de Élet Menete Alapitvány – Fundaţia Marşul Vieţii din Budapesta, la care Comunitatea Evreilor Satu Mare este co-organizator. Expoziţia este deschisă în perioada 1-7 aprilie 2019 și prezintă publicului reconstituirea unui vagon asemănător cu cele în care au fost transportați evreii deportați în lagărele morții. 

La deschiderea expoziției au participat Kereskényi Gábor, primarul municipiului Satu Mare, dr. Ascher Ehrenfeld, șef rabin, Adrian Beșa, președintele Comunității Evreilor Satu Mare, Molnár Csaba, pastor al Bisericii Credinței, și Gordon Gábor, președintele Consiliului Director al Fundației Marșul Vieții.

Adrian Beșa, președintele Comunității Evreilor din Satu Mare, după ce i-a salutat pe cei prezenți, a spus că trebuie să vorbim despre cele petrecute cu ani în urmă, victimele acelor vremuri dureroase, pentru ca trecutul bunicilor să nu devină viitorul nepoților. Evreii sătmăreni au constituit până la Holocaust una dintre cele mai mari comunități mozaice din spațiul intracarpatic, având ca ocupații principale comerțul și industria. În 1842 s-a permis stabilirea lor la Satu Mare.

Evreii sătmăreni au contribuit și la dezvoltarea industrială, la ridicarea economică a județului în general. Industria sătmăreană a fost condusă de evrei: Freud – industria textilă, Szabo și Reiter – fabirica Unio, frații Princz – vase emailate și construcții de mașini, Markovits – industria spirtului, Willinger – fabrica de cărămidă, Reiter – fabrica de ciocolată, Frenkel – fabrica de bomboane. Și în profesiile intelectuale, evreii au fost în primele rânduri.

Adrian Beșa a explicat că după ocuparea Ungariei de către germani, la 9 martie 1944, s-a pus în mișcare administrația polițienească pentru pregătirea deportării. La 26 aprilie secretarul de stat Endre László a dat dispoziție pentru deportarea evreilor transilvăneni. În 3 mai au fost deschise ghetourile în Satu Mare, Baia Mare și Mátészalka. Ghetoul din Satu Mare cuprindea străzile: Rozelor, Kogălniceanu, Petőfi, Brâncoveanu, Martirilor Deportați. În ghetou, la Satu Mare au fost adunați 18.900 de evrei și 2.200 din Carei și comune din județul Satu Mare. Din Satu Mare au plecat spre Auschwitz 6 trenuri (cu vagoane asemănătoare cu cel expus la gară), încărcate cu câte 3.300 de persoane, în zilele de 19, 22, 26, 29, 30 mai și 1 iunie cu un număr total de 18.863 de oameni.

Cele 6 trenuri au plecat pe drumul fără întoarcere, oprindu-se în lagărele morții de la Birkenau și Auschwitz.

”Cele petrecute în acei ani sunt deja istorie, dar ca asemenea atrocități să nu se repete cu noi sau cu alte popoare, trebuie să ne amintim de victimele acelor timpuri, dar și de acei oameni cu suflet care în limita posibilităților au ajutat acești oameni persecutați. Dar având în vedere că iertarea este o decizie, este actul prin care trecem cu vederea greșeala cuiva – iertăm”, a mai spus Adrian Beșa.

Expoziția poate fi vizitată gratuit, după următorul program: în cursul săptămânii între orele 8.00-17.00, în week-end între orele 9.00-16.00. Anunțarea vizitei în grupuri se poate face la Kapin Kinga, +3630 215 4489, 0787 238 220, kinga@eletmenete.hu, www.eletmenete.hu.

A comemora și a reaminti este o obligație pentru noi toți!

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 1, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

3 Responses to Expoziție la Gară, în memoria celor 18.863 de evrei sătmăreni deportați în lagărele morții

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.