Poezie, muzică și desen, la cea mai recentă ședință de lucru a Cenaclului literar ”Afirmarea”

Joi, 4 aprilie 2019, Cenaclul literar ”Afirmarea” s-a reunit într-o nouă ședință de lucru. De data aceasta au citit Mihai Sas, un scurt fragment de proză intitulat ”Dorul de pădure” și poetul Gheorghe Cormoș, care recent a împlinit 60 de ani, prilej cu care îi urăm multă sănătate și putere de muncă. Au fost prezenți: Ioan Anițaș, președintele cenaclului, Mihai Sas, Gheorghe Cormoș, Cornel Burcea, Carol C. Koka, Georgeta Govor, Claudiu Govor, George Terziu, Ioan Tipu Sălăjanu, Ioan Moldovan, Alexandru Vaștag, Sorana Maria Buda și Ferenț Couți.

Pentru început, scriitorul Mihai Sas  a citit un fragment de proză intitulat ”Dorul de pădure”. A fost o pledoarie pentru curățenia și integritatea pădurii din zilele noastre, care oferă un trai tot mai auster viețuitoarelor pădurii. Așa cum a arătat Gheorghe Terziu, au cam dispărut România pitorească, Calistrat Hogaș și Mihail Sadoveanu. Povestea a pornit de la o veste recentă, în care autorul reușește să personifice natura României. Scriitorul intră într-o lume suprarealistă. A dat exemplul lui Cervantes, care la un moment dat a publicat o carte în care animalele pădurii vorbesc ca și oamenii. În scrierea lui autorul aduce ceva nou și ia apărarea pădurii.

Cornel Burcea a spus că Dumnezeu a lăsat nenumărate minunății în munți, cu timpul e de așteptat ca să dispară și animalul din fragmentul citit. Claudiu Govor a adăugat faptul că la scriitorul Mihai Sas s-a observat că are o formație de ziarist, scrie bine. Ioan Tipu Sălăjanu a spus că gândindu-se la anii care au trecut, i-a dedicat autorului ”Rondelul tinereții” pe care l-a citit.

Gheorghe Cormoș a fost de părere că autorul ar putea face o carte cu acest titlu. La rândul său Ioan Anițaș a arătat că în textul citit este vorba despre o tânguire a naturii, a animalelor pădurilor, care așa se vede au intrat în criză. A recomandat să se intervină încă puțin asupra textului. Mihai Sas a înțeles că apărarea naturii este o datorie primordială, până nu este prea târziu. Un scriitor versat ar putea face într-adevăr o carte pe această temă.

Gheorghe Cormoș a dat citire unor poeme noi: ”Fără titlu” și ”Un pion”, poezii ușoare, de primăvară, cum le-a denumit. Este de știut că Ghorghe Cormoș are în lucru un nou volum de poeme, care urmează să apară nu peste multă vreme.

Georgeta Govor și Ferenț Couți au interpretat mai multe cântece, pe versurile lui Gheorghe Cormoș, aplaudate de cei prezenți.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 4 aprilie 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.