Mare sărbătoare în comunitatea de romi din orașul Tășnad. Ziua Internațională a Romilor

Duminică, 7 aprilie, la Tășnad a avut loc Ziua Internațională a Romilor, care a cuprins mai multe evenimente organizate de Asociația Partida Romilor ”Pro Europa”, filiala Tășnad.

Au participat fiind invitați speciali: primarul Tășnadului, Grieb Csaba Francisc, deputatul Romeo Nicoară, consilierii locali din Tășnad Merk László și Racolța Gheorghe, președintele Partidei Romilor, filiala județeană Satu Mare, Horvath Ignac, alături de Gorcsi Mihai și Berki Béla, care au fost și membrii juriului concursului ”Miss Roma Tășnad 2019”.

Programul a început cu competiția de fotbal, între orele 9:00-13:00. Au participat 5 echipe de fotbal, 3 echipe de seniori și 2 echipe de juniori.

Deschiderea oficială a Zilei Romilor a avut loc de la ora 14:00. Președintele Asociației Partida Romilor ”Pro Europa”, filiala Tășnad, Dankó András a ținut o scurtă cuvântare despre situația romilor, și problemele lor curente. A dorit să îi motiveze pe romii din comunitate să nu se mai lase manipulați pentru alegerile următoare, ci “să fim uniți pentru că împreună putem realiza multe lucruri”.

S-a propus să candideze un consilier local de etnie romă, care va fi ales din comunitatea de romi din Tășnad, care să lupte pentru romi, “să avem și noi un expert local pe problema romilor angajat la Primărie (ca și în alte comunități) care se ocupă cu proiectele și problemele lor curente și administrative, să avem un mediator sanitar angajat, care să ofere sprijin pe problemele de sănătate precum și de bătrânii bolnavi, un mediator școlar care să se ocupe cu tinerii romi pentru creșterea nivelului învățământului”, a spus Dankó András.

După deschiderea oficială a Zilei Internaționale a Romilor, a urmat decernarea premiilor pentru fotbaliști, diplomele și cupele fiind înmânate de Dankó András, președintele Asociației Partida Romilor ”Pro Europa”, filiala Tășnad. Au fost oferite diplome de participare pentru cel mai bun marcator, cel mai bun atacant, fundaș, cel mai frumos gol marcat. La ”Cupa Romilor Tășnad 2019”, pe locul 3 s-a clasat echipa “Solymik”, pe locul 2 ”A.C. Milan” iar pe locul 1 “Real Madrid”.

Programul artistic a fost susținut de formația de dans țigănesc “Rózsalányok” pregătită de Dankó Anita, grupul de dans țigănesc ”Bokrétalányok” (fete între 6-10 ani), și trupa de dans sportiv ”Zumbalányok”.La concursul de frumusețe ”Miss Roma Tășnad 2019” au participat 14 fete. Au fost premiate câștigătoarele primelor 3 locuri, astfel: pe locul 3 Ungri Daiana, 12 ani, pe locul 2 Bobita Nicoleta 12 ani, iar locul 1 a fost câștigat de Kerezsi Denisa, tot de 12 ani.La final a avut loc o tombolă și degustarea bogracs-ului tradițional. Distracția a continuat cu invitatul Hiripi Rudi care a interpretat muzică țigănească originală până după miezul nopții.

De asemenea, și la Școala Gimnazială din Sărăuad a avut loc o serbare organizată tot cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 8 aprilie 2019. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.