Biblioteca Județeană Satu Mare marchează împlinrea a 125 de ani de la nașterea lui Camil Petrescu

La 22 aprilie se împlinesc 125 de ani de la nașterea lui Camil Petrescu, romancier, dramaturg, doctor în filozofie, nuvelist și poet, inițiatorul romanului modern în literatura română. În anul 1948 devine membru titular al Academiei Române.

Între 1916 – 1918 participă ca ofițer la Primul Război Mondial, iar experiența trăită acum se regăsește în romanul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război (1930). În 1916, e mobilizat și pleacă pe front, unde e rănit. După un stagiu într-un spital militar, ajunge iarăși în prima linie, dar este luat prizonier de atmata ungară. În timpul unui bombardament german își pierde auzul la o ureche, iar infirmitatea îl va marca întreaga viață (https://ro.wikipedia.org/wiki/Camil_Petrescu).

În contextul creat de această aniversare, Biblioteca Județeană Satu Mare în parteneriat cu Colegiul Național „Ioan Slavici” organizează marți, 9 aprilie 2019, cu începere de la ora 11.00, dezbaterea tematică „Jocul ideilor e jocul ielelor”. Evenimentul se va derula în găzduirea Sălii de lectură „Gheorghe Bulgăr” și îl care ca invitat pe Kereskényi Alexandru, apreciat om de cultură, scriitor, jurnalist, critic și istoric literar.

Alături de cadre didactice și bibliotecari, vor participa elevii clasei a XI-a E de la Colegiul Național „Ioan Slavici”, coordonați de prof. Florica Suciu, motivați atât de tema dezbaterii, cât și de faptul că studiul operei epice și dramaturgice a lui Camil Petrescu este inclus în programa școlară a liceenilor. Însă această întâlnire își propune să atragă atenția și asupra poeziei semnate de Camil Petrescu.

Despre poezia camilpetresciană, criticul și istoricul literar Gheorghe Glodeanu, în prefața semnată la volumul ”O sută și una de poezii”, apărut în 2017 la Editura Academiei Române, afirmă: „Personalitate puternică, scriitorul fuge de mode și modele. Ca urmare, îi repugnă dificultățile simulate și ermetismul fabricat. În viziunea lui Camil Petrescu, atât originalitatea, cât și dificultatea unui poem nu țin de forma, ci de conținutul acestuia”.

Referindu-se la prima serie din creația lirică a lui Camil Petrescu, întitulată Ciclul Morții (Opere, Vol. I, Editura pentru literatură, 1968), Gheorghe Glodeanu spune că „Inspirate din dramatica experiență a Primului Război Mondial, titluri precum Marș greu, Versuri pentru ziua de atac, Drumul morții, Vecinicie, Cadavrul devin simbolice sugerând pătrunderea într-un infern existențial ce dobândește dimensiuni cosmice. La fel ca în eseuri sau în lucrările în proză, scriitorul nu insistă pe aspectele carnagiului, ci pe mutațiile pe care conflagrația le produce în spirite, deoarece adevărata dramă a războiului s-a desfășurat în conștiințe. (…) Fără să se ridice la valoarea celorlalte arii ale creațiilor sale, lirica lui Camil petrescu impune un poet cerebral, fascinat de idee, care are marele merit de a nu se supune modelor și modelelor perioadei interbelice.”

Gazdele și organizatorii evenimentului îi invită pe toți liceeni să participe la dezbaterea „Jocul ideilor e jocul ielelor”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 8 aprilie 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.