Conferință internațională despre ”Arhitectura religioasă medievală din Transilvania”

Joi, 11 aprilie au debutat lucrările celei de a IX-a ediții a conferinței internaționale ”Arhitectura religioasă medievală din Transilvania”, organizată în cadrul proiectului COMODI.

Evenimentul a fost deschis de Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Liviu Marta, managerul Muzeului Județean Satu Mare, Szőcs Péter Levente, director adjunct a Muzeul Județean Satu Mare Rémiás Tibor, director general a Muzeului Jósa András, L. Nagy Márta, director adjunct a Muzeului Jósa András, managerul proiectului COMODI cu vernisajele expozițiilor de postere referitoare la Biserica-Monument din Acâș, Cetatea Feldioara și cercetările arheologice de la Biserica Sf. Ștefan din Baia Mare.

”Dați-mi voie să felicit muzeografii Muzeului Județean Satu Mare și ai Muzeului Jósa András, pentru proiectele pe care le-au derulat împreună, eu știu cel puțin zece. Important este că din lucrările lor de mare valoare de a descoperi trecutul, autoritățile publice locale din cele două județe, au reabilitat clădiri monumente istorice de o valoare deosebită iar altele sunt în curs de reabilitare. Astfel, vorbim de o simbioză între autoritățile publice și specialiștii celor două muzee. Vă felicit și în calitate de membru al comitetul de monitorizare a programului România-Ungaria, care a finanțat acest eveniment precum și editarea unui album intitulat Biserici din Satu Mare și Szabolcz-Satmar-Bereg și alte lucrări deosebite, de asemenea ne-a ajutat să creăm trasee turistice și să atragem fonduri pentru reabilitarea infrastructurii acestor biserici. Și datorită dumneavoastră a apărut în Programul Național de Dezvoltare Rurală o axă prin care se pot reabilita clădiri monument istoric de tip B, axă pe care avem mai multe proiecte derulate ori de către culte, ori de către autoritățile locale. Timp de 20 de ani prin munca dumneavoastră ați scos în față valori uitate de societate. Vă mulțumesc pentru munca stiințifică depusă și pentru faptul că ne ajutați să atragem fonduri pentru a avea investiții și pentru a avea grijă de trecutul nostru foarte frumos și pentru că ne construim viitorul împreună.” a declarat Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean.

Lucrările conferinței se desfășoară până duminică, 14 aprilie, programul fiind unul bogat în prezentări de cărți și comunicări.

Conferința este organizată în cadrul proiectului A Cross-Border Open Model of Digital Museum Database / COMODI / ROHU-297. Proiectul este implementat în cadrul Programului Interreg V-A România-Ungaria și este finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională și cofinanțat de statele partenere în program, România și Ungaria.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 12 aprilie 2019. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.