Spectacol cu muzică și dansuri tradiționale, cu ocazia Zilei Internaționale a Rromilor

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare în colaborare cu Asociația Partida Rromilor Pro Europa – Sucursala Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare a organizat un spectacol dedicat Zilei Internaționale a Rromilor, duminică 14 aprilie, în Sala „Octavian Bud” a Centrului Cultural „G.M. Zamfirescu” Satu Mare.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul: Robert Laszlo – managerul CJCPCT Satu Mare, Felician Pop – director adjunct CJCPCT Satu Mare, Horvath Ignac – președintele Asociației Partida Rromilor Pro Europa- Sucursala Satu Mare, pe scenă fiind invitații și liderii comunității rromilor din întreg județul. Moderatoarea evenimentului a fost Rozalia Bondrea – consilier pe probleme de rromi la Instituția Prefectului Județului Satu Mare.

În program au evoluat: tarafuri tradiționale, formații și grupuri de dansuri din județ, după cum urmează: Trandafirii Negri, Formația de dansuri din Satu Mare, Formația de dansuri din Negrești Oaș, Taraful din Apa, Formația de dansuri din Carei, Formația de dansuri din Pișcolt, Formația de dansuri din Tiream, Formația de dansuri din Santău și Tășnad, Formația de dansuri din Craidorolț și Pișcari.

Data de 8 aprilie a devenit Ziua Internaţională a Rromilor în anul 1971, la primul Congres Internaţional al Rromilor, desfăşurat la Londra. Tot atunci a fost adoptat şi imnul internaţional al rromilor, ”Gelem, gelem” al solistei Olivera Vuco din filmul iugoslav ”Am întâlnit şi ţigani fericiţi”.

Culoarea verde a drapelului sugerează pământul şi natura, albastrul sugerează cerul, iar roata roşie de pe drapel aminteşte că rromii sunt originari din India, de unde au venit după un lung exod.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 14 aprilie 2019. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.