Analize de sânge: când sunt îngrijorătoare valorile transaminazelor?

Atunci când anumite valori ale analizelor de sânge ies din intervalul considerat normal, ar putea însemna prezența unei probleme de sănătate. În acest articol, dorim să ne concentrăm în special asupra transaminazelor și a ceea ce înseamnă atunci când nivelul acestora este mai mare decât normal . Vom vedea împreună când este necesară, în general, o analiză a transaminazelor, cauzele posibile ale unei creșteri a acestei valori și dacă aceasta ar trebui să fie întotdeauna un motiv de îngrijorare.

Ce sunt transaminazele și la ce servesc?

Mai întâi de toate, să încercăm să înțelegem ce sunt transaminazele. Acest termen se referă la un grup de enzime prezente în diferite țesuturi ale corpului, în special în ficat și mușchi, care sunt implicate în transformarea aminoacizilor în energie. Transaminazele sunt împărțite în:

  • aspartat-aminotransferaza (AST) sau glutamat-oxaloacetat transaminaza (GOT), care se găsește în principal în inimă, mușchii scheletici, creier, rinichi, ficat;
  • alanin-aminotransferaza (ALT) sau glutamat-piruvat transaminaza (GPT), care se găsește în principal în ficat.

Când trebuie să vă cunoașteți nivelul transaminazelor și cum se măsoară acesta

Testul transaminazelor se efectuează prin prelevarea unei mostre de sânge: în general, medicul îl prescrie dacă suspectează că există o problemă cu organele sau părțile corpului în care se găsesc aceste enzime . De asemenea, poate fi utilizat pentru a monitoriza o terapie și evoluția bolii.
În special, aceasta este efectuată de obicei pentru

  • a evalua starea ficatului și a diagnostica o posibilă boală hepatică;
  • a verifica starea de sănătate a mușchiului cardiac;
  • a cunoaște starea de sănătate asistemului musculo-scheletic.

Acum că știm la ce servește măsurarea nivelului de transaminaze, să vedem ce poate însemna atunci când acesta este mai mare decât normal.

Transaminaze ridicate: când să vă faceți griji și cauze posibile

Valorile de referință ale transaminazelor pot varia în funcție de sex, vârstă și, de asemenea, de instrumentarul utilizat în laboratorul care efectuează analiza. După cum vom vedea mai bine în câteva momente, mai multe afecțiuni sunt capabile să provoace o creștere a nivelului acestor enzime. De fapt, creșterea acesteia ar putea indica o problemă acută sau cronică cu ficatul sau cu alte sisteme. Cu toate acestea, după cum explică experții, în multe cazuri aceasta este o situație minoră și temporară.
În orice caz, atunci când transaminazele sunt mai mari decât în mod normal, acesta este un semnal de alarmă care nu ar trebui neglijat. În această situație, este întotdeauna esențial să consultați și să vă bazați pe medicul dumneavoastră de familie. De fapt, rezultatele trebuie citite și interpretate împreună cu medicul, care este singura persoană în măsură să ne spună ce este mai bine să facem și, dacă este necesar, să ne îndrume către teste suplimentare.

Transaminaze ridicate: cauze posibile

Acestea fiind spuse, să aruncăm o privire asupra unor cauze posibile ale transaminazelor crescute. După cum am menționat mai sus, acest rezultat ar putea fi un indiciu al unei probleme la nivelul ficatului sau al tractului biliar. Bolile hepatice care pot fi legate de transaminaze ridicate includ, de exemplu

  • ciroza hepatică;
  • hepatită;
  • ficat gras;
  • cancer hepatic.

Cauzele posibile care nu implică ficatul, ci alte afecțiuni și districte ale corpului includ, de exemplu

  • infarctul miocardic;
  • distrofii musculare;
  • miosita, adică o inflamație a mușchilor;
  • alergii alimentare;
  • boala celiacă;
  • pancreatită;
  • mononucleoza;
  • chiaradministrarea anumitor medicamente.

Prezența unor niveluri ale transaminazelor mai scăzute decât cele normale nu provoacă, de obicei, o îngrijorare deosebită, iar printre motive poate fi o deficiență de vitamina B6. Într-un procent mai rar de cazuri, aceasta poate fi un indiciu al unei afecțiuni numite uremie, o situație gravă în care rinichii nu mai pot elimina substanțele reziduale. Prin urmare, chiar și în prezența unor niveluri scăzute, este întotdeauna o idee bună să discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilele motive de bază.

Leacuri și remedii pentru transaminaze ridicate

Așa cum am spus, prin urmare, transaminazele ridicate nu sunt întotdeauna un motiv de îngrijorare și se pot datora unei probleme ușoare sau temporare. Medicul, în orice caz, trebuie să fie întotdeauna cifra noastră de referință. În prezența unor valori în afara intervalelor de referință, de fapt, el ne poate îndruma spre examinări suplimentare pentru a înțelege ce a provocat dezechilibrul. Remediile care trebuie puse în aplicare, în același timp, vor depinde de cauzele subiacente și de tipul de tratament necesar.
Toate acestea ne determină să subliniem încă o dată importanța, la orice vârstă, de a nu ne neglija sănătatea, fie cerând sfatul medicului, atunci când este necesar, fie bazându-ne pe politici de sănătate ad-hoc pentru a ne menține condiția fizică sub control. Pentru cei mai tineri, de exemplu, UniSalute oferă UniSalute Under 30, o poliță inteligentă care le permite tinerilor cu vârste cuprinse între 14 și 30 de ani să acceseze consultații video online în peste 20 de specialități medicale, să beneficieze de o indemnizație zilnică în caz de accident, precum și de rambursarea coplății pentru consultațiile de specialitate sau de prim ajutor și de tarife reduse, comparativ cu prețurile pieței, la toate unitățile sanitare afiliate.
Știați despre transaminaze și despre posibilele cauze ale creșterii acestei valori?

Adriana V.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Post comment