Care sunt consecințele excesului de greutate în adolescență?
Supraponderalitatea este o afecțiune caracterizată printr-o acumulare excesivă de grăsime corporală. Din ce în ce mai răspândită în rândul adolescenților, aceasta are repercusiuni semnificative asupra bunăstării lor fizice și psihologice și asupra calității vieții, precum și un impact foarte grav asupra sănătății lor. Excesul de greutate, de fapt, crește riscul de a dezvolta boli cronice la vârsta adultă, cum ar fi bolile cardiace, metabolice și cancerul, precum și fiind asociat cu multe probleme deja în timpul tinereții.
În acest articol, vom afla cât de frecventă este excesul de greutate în adolescență și vom aprofunda pericolele la care îi expune pe copii. Vom examina apoi cauzele și factorii de risc ai excesului de greutate, vom arăta cum să îl recunoaștem și, în cele din urmă, vom descoperi cum să îl tratăm și să îl prevenim cu terapii și stiluri de viață adecvate.
Cât de răspândită este supraponderalitatea în rândul copiilor
Obezitatea și excesul de greutate reprezintă o adevărată urgență socială și una dintre principalele probleme de sănătate publică, a cărei prevalență este, din păcate, în continuă creștere, atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor și adolescenților, atât în Italia, cât și la nivel mondial. Ancheta 2022 a Sistemului de supraveghere HBSC Italia (Comportamentul de sănătate la copiii de vârstă școlară), coordonat de Istituto Superiore di Sanità (ISS), care analizează la fiecare 4 ani comportamentul legat de sănătate la adolescenți, a arătat că în țara noastră, în comparație cu ancheta anterioară 2017/2018, numărul adolescenților supraponderali și obezi a crescut, atât în rândul bărbaților, cât și al femeilor: ultima monitorizare a arătat că 22,6% dintre adolescenți sunt supraponderali, dintre care 4,4% sunt obezi, în timp ce 18,2% sunt supraponderali. Mai exact, 23,3% dintre băieții de 11 ani sunt supraponderali, 21,4% dintre cei de 13 și 15 ani și 19,8% dintre cei de 17 ani. În rândul fetelor, 15% dintre copiii de 11 ani, 14,9% dintre copiii de 13 ani, 12,1% dintre copiii de 15 ani și 11,7% dintre copiii de 17 ani sunt supraponderali. Acestea sunt cifre alarmante, care, după cum vom vedea mai târziu, sunt legate în principal de un comportament incorect, în special de obiceiuri alimentare dezechilibrate și de un stil de viață excesiv de sedentar, care expun tinerii la pericole enorme pentru sănătatea lor.
Riscurile excesului de greutate în adolescență
Care sunt consecințele posibile ale excesului de greutate la adolescenți? Ca și în cazul obezității, această afecțiune are un impact major asupra sănătății fizice și psihologice. Să aprofundăm în detaliu efectele sale.
Ce boli poate provoca excesul de greutate la adolescenți
Din punct de vedere fizic, excesul ponderal atât la copii, cât și la adolescenți poate duce la un risc crescut de boli cronice la vârsta adultă, cum ar fi bolile cardiace și metabolice, bolile hepatice, tumorile, bolile respiratorii, precum și provocarea de leziuni alesistemului musculo-scheletic. Cu toate acestea, efectele nocive ale excesului de greutate nu se manifestă doar pe termen lung, deoarece un exces semnificativ de greutate poate duce la probleme grave chiar și la o vârstă fragedă.
Principalele riscuri se referă la sănătatea cardiovasculară, deoarece excesul de greutate expune, începând din adolescență, la o serie de riscuri pentru inimă, cum ar fi
- rigidizarea arterelor, care își pierd elasticitatea: această afecțiune se numește ateroscleroză și se caracterizează prin formarea de plăci care obstrucționează sau împiedică circulația normală a sângelui, crescând posibilitatea apariției bolilor de inimă;
- hipertensiune arterială;
- rezistență la insulină;
- diabet de tip 2;
- dislipidemie, adică o alterare a nivelului lipidelor din sânge, în special a valorilor colesterolului și trigliceridelor
- sindromul metabolic, în care excesul de grăsime abdominală este asociat cu hipertensiunea, dezechilibrele glicemice sau rezistența la insulină și dislipidemia.
Pe lângă problemele cardiace și metabolice, excesul de greutate în adolescență poate duce, de asemenea, la apariția unor patologii osteoarticulare, cum ar fi scolioza, deoarece excesul de greutate exercită o sarcină prea mare asupra coloanei vertebrale, și a unor boli respiratorii, cum ar fi astmul, sforăitul și apneea obstructivă în somn ( OSAS), din cauza presiunii grăsimii, în special a grăsimii abdominale, care obstrucționează fluxul normal de aer prin căile respiratorii.
Consecințele psihologice ale excesului de greutate
Pe lângă consecințele fizice, repercusiunile excesului de greutate sunt puternice și la nivel psihologic. La tineri, de fapt, excesul de greutate poate favoriza tendința de izolare și poate duce la apariția stărilor de depresie, a tulburărilor de anxietate, a episoadelor de automutilare: aceste probleme pot fi consecința stigmei sociale care adesea înconjoară și însoțește excesul de greutate, dar, uneori, și a episoadelor de bullying și cyberbullying de care adolescentul poate fi victima, cu repercusiuni grave asupra imaginii și stimei de sine, care îl fac deosebit de vulnerabil și fragil din punct de vedere psihologic.
Excesul de greutate în rândul adolescenților: cauze și factori de risc
Dar la ce se poate datora excesul de greutate la adolescenți? Această afecțiune poate avea cauze organice, adică să fie legată de probleme de sănătate fizică sau psihologică, cum ar fi
- o predispoziție genetică;
- boli endocrine precum hipotiroidismul și sindromul ovarelor polichistice (SOPC);
- terapii farmacologice, cum ar fi administrarea de medicamente cortizonice, pe perioade lungi;
- tulburări dealimentație, cum ar fi tulburarea de alimentație compulsivă sau tulburarea de alimentație necontrolată, care se manifestă prin alimentație compulsivă care nu este urmată de un comportament compensatoriu, cum ar fi vărsăturile, care poate duce la creșterea în greutate.
Cu toate acestea, în foarte multe cazuri, obiceiurile alimentare incorecte și un stil de viață excesiv de sedentar se află la originea excesului de greutate la adolescenți, ceea ce, pe termen lung, duce la exces de greutate. Acest lucru este confirmat de unele dintre datele sondajului HBSC menționat mai sus, care a arătat, de exemplu, că adolescenții
- nu fac suficient sport: mai puțin de unul din 10 adolescenți face cel puțin 60 de minute de activitate motorie moderată până la intensă pe zi, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS);
- petrec prea mult timp pe rețelele sociale;
- consumă prea mult zahăr: unul din 10 adolescenți consumă zilnic băuturi carbogazoase și/sau zaharoase, un obicei despre care un studiu internațional recent publicat în revista JAMA Network Open a constatat că este strâns corelat cu excesul de greutate și obezitatea
- sar peste micul dejun, o masă care joacă un rol crucial în controlul greutății
- nu consumă suficiente fructe și legume, din care principalele orientări pentru o alimentație sănătoasă recomandă cel puțin 5 porții pe zi.
Cum să ne dăm seama dacă un adolescent este supraponderal
Am văzut cât de răspândită este supraponderalitatea în rândul adolescenților și ce cauze și riscuri aduce această afecțiune. Dar cum să o recunoaștem? Evaluarea excesului de greutate și a obezității se bazează pe calcularea indicelui demasă corporală (IMC), o valoare considerată cea mai indicativă a prezenței excesului de grăsime corporală și care se obține prin împărțirea greutății exprimate în kilograme la pătratul înălțimii exprimate în metri, conform următoarei formule:
IMC = greutatea (în kg)/pătratul înălțimii (în m).
Prin intermediul IMC, se poate înțelege dacă persoana este subponderală, are o greutate normală sau este supraponderală sau obeză, conform clasificării rezumate în acest tabel:
- o valoare a IMC mai mică de 18,5 indică o stare subponderală;
- dacă IMC este cuprins între 18,5 și 24,9, aceasta înseamnă că persoana are o greutate normală;
- un IMC cuprins între 25 și 29,9 indică o stare de supraponderalitate;
- un IMC mai mare de 30 echivalează cu o stare de obezitate.
Calculul IMC este o măsură universal valabilă pentru adulți, dar la adolescenți și copii poate să nu fie fiabilă, deoarece diferiții parametri utilizați pentru a face această măsură variază fiziologic în timpul creșterii, în funcție de sex și vârstă, astfel încât diagnosticul de supraponderalitate și obezitate este mai complex și face necesară utilizarea unui alt criteriu pentru a face diagnosticul. Prin urmare, se utilizează curbele percentilelor IMC, un instrument care se bazează pe prelucrări statistice și calcule efectuate pe o populație de referință de copii și tineri pentru a înțelege intervalul de greutate adecvat în copilărie și adolescență în funcție de constituție, înălțime, sex și vârstă.
Interpretarea percentilelor IMC se face cu ajutorul acestui tabel:
- sub percentila a 5-a, o persoană este subponderală;
- între percentila 5 și percentila 85, greutatea este în intervalul normal;
- între percentila 85 și 95, persoana este supraponderală;
- în intervalul de peste percentila 95, copiii și tinerii sunt în stare de obezitate.
Acumularea puternică de grăsime corporală și creșterea în greutate sunt ambele semne potențiale ale unei stări de supraponderalitate sau obezitate, care poate fi recunoscută și prin anumite simptome, cum ar fi dificultăți de respirație după un efort minim sau dificultăți în mișcările zilnice legate de excesul de greutate. Ce trebuie să faceți dacă realizați că adolescentul dumneavoastră este supraponderal? Și, mai important, cum să îl ajutați să își mențină o greutate normală? Să aruncăm o privire asupra principalelor strategii de prevenire și tratare a acestei probleme.
Cum să combateți și să preveniți excesul de greutate în rândul adolescenților
Împotriva excesului de greutate la adolescenți, primul pas este prevenirea tuturor acelor comportamente nevirtuoase care pot duce la excesul de greutate, pentru a minimiza probabilitatea de a trebui să se confrunte cu această afecțiune.
Prevenirea trebuie realizată în primul rând prin conștientizarea obiceiurilor corecte de viață, în special la masă și în sport, care este esențial să înceapă în copilărie și să continue în adolescență: obiectivul este de a încuraja copiii și tinerii sămănânce sănătos prin educație dietetică și să facă mișcare în mod regulat. La fel de esențial este diagnosticarea și tratarea problemelor de sănătate care pot cauza creșterea în greutate, pentru a evita sau a limita pe cât posibil această creștere.
În plus față de acțiunile preventive, este esențial să se intervină la timp pentru a ajuta un adolescent supraponderal să recâștige o greutate sănătoasă: acest lucru necesită o evaluare diagnostică precoce și activarea unui traseu terapeutic specializat personalizat care să abordeze cauza sau cauzele supraponderalității, precum și orice patologii conexe. În multe cazuri, această afecțiune are oorigine multifactorială, astfel încât tratarea ei necesită o abordare multidisciplinară care acționează la mai multe niveluri, implicând într-un efort de echipă profesioniști din domeniul sănătății din diverse discipline, de la medicul de familie la nutriționist, de la cardiolog la psiholog. Pe lângă recurgerea la cele mai adecvate tratamente farmacologice, este esențial să se stimuleze o schimbare a stilului de viață, care să vizeze mai ales îmbunătățirea obiceiurilor alimentare și reducerea sedentarismului.