De ce se spune că râsul este bun pentru inimă?

Ați observat vreodată cât de mult râdeți în fiecare zi? Doar 15 minute, în fiecare zi, sunt suficiente pentru a activa o serie de efecte benefice în lanț care implică întregul nostru organism: râsul este foarte bun pentru inimă și nu numai.

Râsul este, de fapt, un antistres natural, care supune organismul nostru unei stări de „stres pozitiv”, îndeplinind astfel o importantă funcție preventivă. Beneficiile sunt atât de mari încât mulți medici, psihologi și oameni de știință au studiat efectele și consecințele sale asupra organismului, descoperind că un efort minim, cum ar fi zâmbetul zilnic, este de fapt benefic pentru noi.

Prin urmare, râsul nu este „doar” o expresie a bucuriei, ci un instrument puternic care interacționează cu diverse mecanisme ale corpului nostru, aducând beneficii tangibile și măsurabile. În acest articol, vom examina în detaliu modul în care râsul ne poate influența pozitiv sănătatea fizică, mentală și emoțională.

Beneficiile râsului și ale bunei dispoziții

A spune că râsul este bun pentru tine nu este o afirmație nefondată. Numeroase studii din ultimele decenii – iar în următoarele paragrafe le vom analiza pe unele dintre cele mai relevante și interesante – au explorat beneficiile râsului din diferite perspective, analizând impactul acestuia asupra sănătății inimii, sănătății mintale și multor alte aspecte ale bunăstării organismului nostru.

Promovează longevitatea

În primul rând, râsul promovează longevitatea: pe de o parte, zâmbetul întinerește fața cu o medie de 3 ani și, pe de altă parte, ne face să ne percepem viața ca fiind mai lungă cu câțiva ani.
Un studiu realizat în Norvegia pare să confirme rolul râsului în prelungirea duratei de viață. Oamenii de știință au observat 50.000 de persoane pe o perioadă de 15 ani și au constatat că cei care posedau simțul umorului trăiau în medie cu 8 ani mai mult decât cei care erau mai serioși și mai rigizi.

Întărește sistemul imunitar

Nu toată lumea știe că râsul întărește și sistemul imunitar. Acest lucru se datorează faptului că râsul este asociat cu o relaxare generală a organismului care permite anticorpilor noștri să reacționeze mai rapid în caz de amenințări. În special, potrivit unui studiu realizat de Dr. Lee S. Berk de laUniversitatea Loma Linda din California, zâmbetul crește numărul de celule numite „Natural Killer”, adică cele responsabile de uciderea virușilor, făcând răspunsul imunitar mai eficient. În plus, alte studii experimentale privind „terapia râsului ” au constatat o creștere a nivelului de anticorpi din membranele mucoase ale nasului și ale tractului respirator.

Ajută la bunăstarea psihologică

Beneficiile neurologice și psihologice ale râsului sunt, de asemenea, de mare amploare. Multe studii, de fapt, subliniază cum exercițiul zâmbetului și al bunei dispoziții reprezintă o adevărată sală de gimnastică pentru creier. Un zâmbet sincer, așadar, ajută și în domeniul relațiilor interpersonale: de fapt, cei care zâmbesc tind să stabilească relații mai naturale, stimulând imediat empatia și facilitând conexiunile dintre indivizi.

Bun pentru sistemul cardiovascular

Beneficiile râsului și ale zâmbetului sunt, prin urmare, dovedite științific pe scară largă, motiv pentru care domeniul cercetării se extinde, iar ultimele rezultate pe această temă adaugă un nou beneficiu pe care l-am menționat deja: râsul, de fapt, este bun pentru inimă și sistemul cardiovascular. Să vedem, așadar, cum și de ce.

De ce este râsul bun pentru inimă?

Măsurarea modului în care râsul are un impact pozitiv asupra sănătății inimii nu este o sarcină ușoară. Unul care iese în evidență este cel realizat deUniversitatea din Maryland și prezentat la o reuniune a Societății Europene de Cardiologie (ESC). Subiecții care au participat la experiment au fost rugați să vizioneze filme amuzante, ușoare și drame de lung metraj, iar apoi au extras date din acestea. Acestea au arătat că, în timpul celor mai hilare scene din filmele din primul grup, arterele s-au dilatat cu până la 50 %. Efectul a fost că râsul a crescut fluxul sanguin ca în timpul unei sesiuni de exerciții aerobice.
Aceste elemente i-au determinat pe unii medici să formuleze ipoteza că râsul ar putea funcționa ca un exercițiu zilnic: 15 minute petrecute râzând ar fi un adevărat panaceu pentru sistemul nostru circulator și ar putea avea, de asemenea, o funcție preventivă importantă împotriva riscurilor cardiovasculare. În acest sens, este interesant de observat rezultatele unei alte cercetări efectuate pe subiecți care tocmai suferiseră un infarct miocardic: o jumătate de oră pe zi de umor și râs eficient a redus în mod concret riscul de recidivă și creșterea tensiunii arteriale.
Râsul, pe scurt, supune sistemul cardiovascular unui stres pozitiv. Cu alte cuvinte, este ca și cum ar antrena vasele de sânge să se dilate continuu, facilitând fluxul sanguin în organism și reducând riscurile asociate vasoconstricției, care tinde să reducă funcționalitatea arterelor.

Ce hormoni produce râsul?

Râsul este un catalizator biologic puternic, cu efecte surprinzătoare asupra hormonilor din corpul nostru. Atunci când râdem, are loc în primul rând o reducere semnificativă a hormonilor de stres precum cortizolul șiadrenalina, cunoscuți pentru efectele lor asupra organismului în perioadele de tensiune sau anxietate. Un studiu publicat în 2023 în revista PLOS ONE s-a axat tocmai pe acest aspect, analizând impactul râsului asupra controlului nivelului de cortizol. Au fost incluse opt studii, cu un total de 315 participanți și o vârstă medie de 38,6 ani. Analiza combinată a datelor a arătat că intervenția bazată pe râs a condus la o reducere semnificativă a acestui hormon cu 31,9 %. Dimpotrivă, râsul conduce la o creștere a așa-numiților hormoni neurotransmițători „ de bine « sau »de plăcere”, precum dopamina, serotonina,endorfina și chiar hormonul de creștere, care joacă un rol-cheie în dezvoltarea generală a organismului și în menținerea sănătății.

Râsul în timpul sarcinii: efecte pozitive/benefice

Un studiu recent a explorat impactul yoga râsului – o practică care utilizează râsul autoindus – asupra bunăstării generale a femeilor însărcinate. Rezultatele au arătat că femeile însărcinate care au practicat această disciplină specială au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a bunăstării mentale și a nivelului de atașament prenatal, precum și o reducere a celor mai supărătoare simptome ale sarcinii, cum ar fi schimbările bruște de dispoziție, hipertensiunea arterială și durerile lombare. Într-o perioadă delicată precum dulcea așteptare, în care este de preferat să evitați medicamentele, cu excepția cazului în care sunt indicate în mod expres de medic, râsul este un remediu natural extrem de eficient pentru ameliorarea stărilor de spirit negative și a celor mai comune neplăceri.

Cât de mult ar trebui să râdem pe zi?

Am vorbit despre cât de bine este să râzi și despre faptul că cercetarea a studiat beneficiile acestuia. Dar există o doză „ideală” de râs pe care ar trebui să o respectăm pentru bunăstarea noastră?
Experții recomandă să râdem cât mai mult posibil, având în vedere abundența de efecte pozitive pe care le-am explorat în acest articol. Cu toate acestea, râsul ar trebui să vină în mod natural, izvorând din momente de convivialitate și de împărtășire, îmbogățindu-ne astfel viața de zi cu zi.

„Partea întunecată” a râsului

Deși este adevărat că nu există o limită a cantității de râs pe care o putem savura zilnic, este totuși legitim să ne întrebăm dacă există excese care trebuie evitate sau care ar trebui să ne îngrijoreze. Sindromul pseudobulbar, de exemplu, este o afecțiune care provoacă râsete sau plâns incontrolabile și adesea în cele mai nepotrivite momente, declanșate de traumatisme cerebrale sau afecțiuni neurologice specifice. Aceste episoade de râs sau plâns pot apărea fără niciun motiv aparent sau pot fi disproporționate față de situație.
Această tulburare este cauzată, în general, de afectarea anumitor zone ale creierului responsabile de reglarea emoțiilor, așa cum poate apărea în urma unui accident vascular cerebral, a sclerozei multiple sau a unor boli neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson. Tratamentul acestui sindrom se concentrează pe gestionarea simptomelor și poate include utilizarea de medicamente, cum ar fi antidepresivele, stabilizatoarele de dispoziție sau neurolepticele.

Fără râs: riscurile

Prin urmare, râsul pare să ofere un balsam sănătos organismului nostru. Cu toate acestea, nu este întotdeauna ușor să ne rezervăm chiar și 15 minute pe zi pentru un râs copios. Există un număr tot mai mare de cazuri, în special în Europa, în care stresul are un impact negativ asupra organismului uman: este ceea ce se întâmplă, de exemplu, cu persoanele care suferă de burnout, cunoscut și sub numele de sindromul stresului legat de muncă.
Experții subliniază faptul că stresul prelungit sau intens afectează negativ sănătatea generală a inimii. Cercetări recente au arătat că stresul mental poate declanșa ischemia miocardică la pacienții cu boală coronariană. Rezultatele studiului indică faptul că cei care suferă de ischemie ca urmare a stresului mental prezintă un risc mai mare de a suferi evenimente cardiovasculare adverse, cum ar fi atacuri de cord sau deces cardiovascular, decât cei care nu prezintă această afecțiune.

Terapia prin râs

Terapia prin râs este o abordare nefarmacologică care valorifică puterea vindecătoare a râsului pentru a reduce stresul și anxietatea. Această formă de terapie se bazează pe ideea că râsul nu numai că îmbunătățește starea de spirit, dar are, de asemenea, după cum am discutat în secțiunile anterioare, efecte pozitive tangibile asupra sănătății fizice și mentale, de exemplu prin reducerea nivelului hormonilor de stres și, în schimb, creșterea producției celor de motivație și bunăstare.
Un studiu recent privind terapia prin râs a arătat că aceasta aduce cu sine toate beneficiile valoroase ale terapiei prin râs, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale, susținerea eficienței sistemului imunitar și reducerea durerii. În plus, râsul sănătos relaxează mușchii și îmbunătățește circulația, atenuând astfel simptomele fizice ale stresului.
Acesta este momentul în care asistența medicală suplimentară vine în ajutor: UniSalute ACuore, de exemplu, este o soluție de asigurare cu reînnoire anuală care oferă acces la controale preventive și teste de specialitate, precum și la îngrijire stomatologică și fizioterapie. În plus, pacienții sunt protejați în caz de spitalizare și au acces la îngrijire 24 de ore din 24. Să ne amintim, de fapt, că râsul și zâmbetul sunt aliați valoroși într-o perspectivă preventivă, dar nu sunt instrumente suficiente: cei care, din cauza familiarității genetice, de exemplu, sunt expuși riscului de boli de inimă nu ar trebui să subestimeze monitorizarea constantă a sănătății și a stilului lor de viață. Atunci când vă asigurați că aveți la îndemână pe cineva în care puteți avea încredere și pe care vă puteți baza, chiar și zâmbetul devine mai ușor.

Adriana V.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Post comment