Lansarea unei cărți aniversare în cadrul Cenaclului Afirmarea: ”Nicolae Pop 80 de ani”

Joi, 18 aprilie 2019, în cadrul ședinței Cenaclului Afirmarea a avut loc lansarea cărții profesorului, pictorului și scriitorului Nicolae Pop, care a împlinit 81 de ani, deși cartea poartă titlul ”Nicolae Pop 80 de ani”. Moderatorul evenimentului a fost președintele cenaclului, Ioan Anițaș, care în câteva cuvinte l-a prezentat pe sărbătorit și i-a urat ani mulți cu sănătate.

Primul care a luat cuvântul a fost Camelia Vescan, comisar șef de poliție, care a spus că se bucură nespus să participe la acest eveniment, alături de membrii cenaclului „Afirmarea”. În continuare a citit versurile unei poezii de Ioan Alexandru, totodată urându-i ani mulți cu sănătate.

A luat apoi cuvântul dr. Alexandru Zotta care a spus că îl cunoaște demult pe sărbătorit, care are multe creații ca și pictor. Și-a descoperit și vocația de scriitor scriind numeroase cărți: ”Apa – file de istorie”, o monografie a comunei Apa, ”Gânduri și flori” și ”Reflecții în timp”. Ca pictor este cunoscut ca un iscusit pictor al florilor. Are cuvinte frumoase despre el, munca și studiul au fost preocupările sale permanente. I-a mulțumit pentru toată activitatea de până acum.

Dr. Aurel Pop, editorul cărții l-a felicitat pe autor și i-a mulțumit pentru buna colaborare. A scos în evidență faptul că este autorul unei foarte frumoase monografii a satului, cum nu s-a mai scris, în colaborare cu regretata soție, Maria Pop. A început timid cu publicistica dar, după un timp a devenit o prezență permanentă în paginile revistelor.

Numeroase personalități care l-au cunoscut sunt prezente în carte: Marta Cordea, Nicolae Goja, Viorel Câmpean, Teodor Curpaș, Angela Câmpean, Maria Gârbe, Doina Molnar, Camelia Vescan, Ioan Coriolan Anițaș, Ioan Andreica, col. (r) Voicu Șichet, Constantin Prunoiu, Alexandru Zotta, Ioan Nistor.

Ioan Anițaș, ca fost elev al lui Nicolae Pop, a vorbit despre personalitatea multiplă a autorului, și a dat citire cuvintelor scrise de el în care expune toată viața de până acum a omului, profesorului și pictorului Nicolae Pop. ”La intrarea în rândurile octogenarilor, în numele multor generații de elevi din Apa, cărora le-a fost profesor și/sau director, în nume propriu și în numele Cenaclului literar Afirmarea, pe care-l frecventează adesea, îi doresc OMULUI Nicolae Pop sănătate, inspirație și putere de muncă pentru a așterne pe pânze preaplinul sufletului său generos”.

Din sală au mai luat cuvântul dr. Viorel Câmpean, care l-a caracterizat ca fiind un om exemplar. Col. (r) Voicu Șichet a spus că l-a cunoscut în 2010, când l-a rugat să colaboreze la revista ”Eroii Neamului”, Ioan Moldovan, Angela Câmpian, Gheorghe Cormoș, Cornel Burcea care i-a dedicat o poezie. Ioan Tipu Sălăjanu i-a dedicat două rondeluri și două epigrame.

În final a luat cuvântul sărbătoritul, care a mulțumit tuturor membrilor Cenaclului literar Afirmarea, celor care au fost prezenți, pentru cuvintele frumoase rostite la adresa lui și și-a expus în linii mare planurile de viitor. Cartea lansată azi cuprinde și o parte iconografică, sunt trecute cele mai importante momente din viața lui Nicolae Pop, bibliografia operei, premii, distincții și titluri.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 18 aprilie 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.