Colocviul ”100 de ani de la eliberarea orașului și județului Satu Mare – Instaurarea administrației românești 19 aprilie 1919”

Joi, în 18 aprilie 2019, în Salonul Alb al Restaurantului Miorița a avut loc un colocviu dedicat celor 100 de ani de la eliberarea orașului Satu Mare și instaurarea administrației românești. Au fost prezenți viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Zamfir Danciu, George Vulturescu, col. (r.) Voicu Șichet, fostul director al Arhivelor Naționale Satu Mare, Lucian Cucuiet.

Zamfir Danciu a precizat că programul de dezvelire a plăcilor a fost un program inițiat de Ministerul Culturii. La Satu Mare s-a realizat o forte bună colaborare cu Cenaclul Afirmarea, ai cărui membri au participat la toate evenimentele, de la Medieșu Aurit, Pișcari, Halmeu, Cărășeu și Hotoan unde au fost dezvelite plăci comemorative cu numele celor aleși în 1918 să-i reprezinte pe românii din localități la Marea Unire de la Alba Iulia. Zamfir Danciu a prezentat o cronică a evenimentelor petrecute în toamna și primăvara anului 1918.

Dr. Lucian Cucuiet a povestit evenimentele legate de descoperirea și recenzarea monumentelor istorice cu mulți ani înainte. El a spus că avem datoria să nu-i uităm pe cei care s-au jertfit pentru țară. La 1 Decembrie 2018 s-a dezvelit la Satu Mare monumentul Eroului Necunoscut, dispărut în anul 1940. A vorbit apoi despre prezența la Satu Mare a generalului Berthelot care a transmis un mesaj de pace între națiuni. Mâine se va sfinți placa cu reprezentanții români sătmăreni delegați la Alba Iulia, în frunte cu avocatul de excepție care a fost Ilie Carol Barbu. El la intrarea în Satu Mare a armatei române a luat un steag tricolor, și a strigat Trăiască România Mare! Așa a întâmpinat intrarea armatei române. A vorbit despre eroii de la Doba: colonelul Constantin Paulian și sergentul Nedelcu Bosânceanu, căzuți în lupte.

Istoricul Mihai Mocanu de la Muzeul Județean de Istorie a vorbit despre ofensiva armatei române declanșate la 16 aprilie 1919. A subliniat faptul că armata română a intrat în Satu Mare ca frați și nu ca dușmani. A luat cuvântul și col (r) Voicu Șichet care a vorbit despre evenimentele de acum 100 de ani. S-a referit la activitatea de îngrijire a monumentelor istorice în județul Satu Mare, muncă în care are o contribuție hotărâtoare și a împărțit numărul recent al revistei ”Eroii Neamului”, dedicate Centenarului.

George Vulturescu a spus că pentru prima dată s-a organizat comemorarea prin participarea Caravanei Culturale, în prezența cenaclului Afirmarea. A fost tipărită cartea Credenționalelor Sătmăreni la Marea Unire și a fost editat pliantul ”Poemele Unirii” în care autori din Cenaclul ”Afirmarea” publică creații patriotice.

În partea a doua a evenimentului, cei prezenți: Ioan Anițaș, Dana Criste, Ioan Tipu Sălăjanu, Aurel Pop, Ioan Nistor Carol C. Koka, Mihai Sas și Alexandru Zotta au vorbit de spre evenimentul de acum 100 de ani și au citit din ultimele lor creații poetice.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 18, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.