Revista ”Eroii Neamului” închinată evenimentului de acum 100 de ani: instaurarea administrației românești în Satu Mare

A apărut numărul 1 pe acest an al revistei ”Eroii Neamului”, cu material aproape în totalitate dedicate mărețului eveniment de acum 100 de ani: eliberarea orașului Satu Mare și instaurarea administrației românești.

După ”Jurnalul cimitirelor” și ”Monumentul eroilor” colonelului (r) Voicu Șichet și ”Modelele creștine de eroism” ale preotului dr. Cristian Bolo,ș putem citi în original în engleză și tradus în românește ”Declarația Obiectivelor Comune a Națiunilor Independente din Europa Centrală”, de Ramona Antonescu.

”100 de ani de la eliberarea orașului și județului Satu Mare 19 aprilie 1919” este titlul articolului semnat de dr. Daniela Bălu în care reface cronologic evenimentele de acum 100 de ani. Marin Pop scrie despre ”Eliberarea zonei Codru după Marea Unire și odiseea monumentului eroilor de la Hodod”, iar Cristian Bodnărescu despre ”Veteranul de război Adrian Pârvu” care a spus că: Eu nu m-am considerat niciodată un erou, mi-am făcut doar datoria față de țară!.

Lt. colonel (r) Ioan Bălănescu, în ”In memoriam sergentul Ion Săndulescu, veteran al Primului Război Mondial”, scrie despre fapte de arme nepieritoare.

Inginer Angela Faina din Statele Unite, publică un amplu studiu despre Ion I.C. Brătianu, care a fost considerat drept cel mai mare om politic și bărbat de stat al României din toate timpurile, un politician vizionar care a avut un rol covârșitor în realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Colonel (r) Voicu Șichet ne povestește despre adevărații eroi ai Marelui Război, în Tranșeea Morții de la Brașov, iar dr. Viorel Câmpean scrie tot ce a putut scoate la lumină despre Paulina Șerbac, soția Leului de la Șișești. Muzeografa Mihaela Sălceanu se ocupă cu dr. Vasile Lucaciu în viziunea profesorului dr. Artemiu Publiu Alexi de la gimnaziul din Năsăud.

Despre o faptă de înălțător patriotism putem citi în articolul colonelului (r) Gheorghe Șchiop, Tricolorul Românesc înălțat în amintirea Marii Uniri în satul Dacia, din comuna Doba, județul Satu Mare. Despre România în Marele Război pentru Întregirea Neamului scriu ing. ec. Cristian Mareș și preotul prof. Gheorghe-Radu Sălăgian

Alte materiale putem citi în scrierea ing. Mircea Pîrlea despre împlinirea a 200 de ani de la nașterea lui Nicolae Bălcescu, care a fost istoric, economist, doctrinar militar, om politic, diplomat, democrat-revoluționar, strălucit fruntaș al generației pașoptiste. Din articolul istoricilor dr. Viorel Ciubotă și dr. Viorel Câmpean aflăm contribuția protopolului Meletie Răuțiu la strângerea de fonduri pentru ridicarea statuii lui Mihail Kogălniceanu din București.

Despre un erou al zilelor noastre pe care nu-l vom uita niciodată, este vorba despre dr. Gelu Neamțu, scrie drd. Marta Cordea de la Biblioteca Județeană Satu Mare; un om deosebit care a obținut Premiul Național ”Nicolae Iorga” al Academiei Române.

Informații noi despre dr. Eugen Seleș, cel care a fost vreme de 20 de ani directorul Liceului ”Mihai Eminescu”  din Satu Mare, ne oferă profesorul dr. Ovidiu T. Pop, iar Ștefan Berci ”Anatomia unui fals istoric”, ocupându-se cu deportarea șvabilor din Ardud, în timp ce profesorul Carol C. Koka ne prezintă o serie de mari români ajunși în închisorile comuniste.

Profesorul Ioan Corneanu și Lacrima Teocan Istrăuan ne oferă date importante despre cronicarul Atanasie Marian Marinescu, cel care a trăit între anii 1820 și 1915. Despre mitul construcției în baladele sud-est Europene ne poartă dr. ing. Luminița Cornelia Zugravu. Despre geneza zilei de 8 Martie scrie Cristian Bodnărescu, merită să citiți ”Whisky, cowboys și capre-8 Martie”.

Prof. Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on aprilie 19, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.