Tradiția Danțului la șură, festivalul folcloric al codrenilor, a continuat cu ediția a XII-a

Centrul Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Socond, a organizat duminică 5 mai, în Soconzel, cea de-a XII-a ediție a festivalului folcloric „Danțu’ la șură”.

În deschiderea evenimentului au luat cuvântul primarul comunei Socond, Ioan Crasnai, managerul instituției organizatoare, Robert Laszlo, precum și alți invitați.

Au participat mai multe ansambluri folclorice din județ, precum: Ansamblul Folcloric al Județului „Doruri Sătmărene”, Ansamblul Folcloric „Cununița Năzdrăvană” împreună cu Taraful tradițional condus de Ionică Hainal, Ansamblul Folcloric „Cetatea Codrului” Ardud, alături de Dănțăușii din Soconzel.

”Danțu’ la șură” este un obicei specific zonei Codrului organizat de feciorii și ”chizeșii” locului, la care participă toată suflarea satului și de prin împrejurimi. În zilele de duminică, sau în zile mari de sărbătoare, tinerii se întâlneau în cea mai frumoasă și cea mai mare șură din sat, se cunoșteau și legau prietenii pe viață.

Jocurile codreneşti se caracterizează în primul rând prin aceea că fata, pe lângă rolul de pereche în dans, îl avea şi pe cel de sprijinitor al feciorului care executa bătăi pe ambele picioare şi chiar salturi peste cap. Varietatea ponturilor bătute pe cizme din cadrul multiplelor forme a dansului, îmbinarea armonioasă a acestora, sunt trăsături bine conturate care se întâlnesc numai în dansurile populare din zona Codrului.

“Danțu’ la sură” este o manifestare a comunității, care pe lângă biserică, a dat naștere unei legăturii puternice în lumea rurală, adesea preferințele comunității sătești, atât sub aspect muzical cât și coregrafic, duc până la cele mai mari exigențe prin însăși puritatea și frumusețea tradiției.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 6 mai 2019. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.