Mitul Atlantidei, la fel de viu și în zilele noastre

Prima mențiune scrisă despre Atlantida (insula lui Atlas), o găsim în două dialoguri ale lui Platon (428-348 î.Cr.) Timaios și Critias. Solon (640-560 î.Cr.) este un alt personaj binecunoscut al Atenei antice, care a călătorit în Egipt și a auzit de la niște pescari de existența unei insule misterioase, care a dispărut în apele oceanului și unde s-a dezvoltat o civilizație prosperă.

De mărimea nordului Africii și Asiei Mici la un loc, era situată dincolo de Coloanele lui Hercule, actuala strâmtoare Gibraltar. Locuitorii insulei, atlanții, au construit o societate idilică, cu temple cu pereți de aur și argint și se adăpostea imensa statuie reprezentându-l pe Poseidon într-un car tras de șase cai albi și însoțit de un alai de o sută de nereide care călăreau, fiecare, delfini de jur-împrejurul carului zeului mărilor. Pe insulă mai erau fântâni cu apă caldă, piscine, grădini și piste unde aveau loc curse de cai.

Atlantida era cunoscută și sub numele de insula Poseidon, o insulă ca o putere navală care a cucerit regiuni întinse din Africa și Europa de Vest. A fost locuită de oameni din toate cele patru rase omenești: albă, roșie, galbenă și neagră. După încercarea de a invada Atena, Atlantida s-a scufundat în ocean, cu 9.000 de ani înaintea lui Solon, aproximativ 9.500 de ani.

Atlantida a dat naștere unei controverse care este la fel de vie și în zilele noastre, între cei care apără existența insulei și cei care o neagă.

Savantul Charles Berlitz a încercat să demonstreze existența Atlantidei și scufundarea ei în adâncul mării și faptul că pe insulă exista o civilizație foarte avansată.

Oceanograful francez Jacques-Yves Cousteau spunea că arhipelagul Azore a fost, în Antichitate, insula Atlantida. Un alt loc identificat de savantul francez a fost insula Santorini, de lângă Creta, transformată în arhipelag în urma unei erupții vulcanice în anul 1.470 î.Cr.

O altă teorie lansată în secolul XX situează Atlantida în apropierea insului Bimini, în adâncuri descoperindu-se două ziduri vechi de peste 8.000 de ani.

Se considera că existența Atlantidei e doar un mit creat de Platon, că el s-a inspirat din erupția de pe insula Thera sau din războiul troian, ori din evenimentele contemporane lui, ca de exemplu distrugerea așezării Helike, în anul 373 î.Cr.

Legenda Atlantidei a fost redescoperită de către umaniști în perioada modernă. Romanul din anul 1627 al lui Francis Bacon ”Noua Atlantidă” descrie o societate utopică pe coasta de vest a Americii. Un personaj face o descriere a Atlantidei care se aseamănă cu cea a lui Platon, și o situează în America.

În ”20.000 de lege sub mări” a lui Jules Verne, în capitolul XI căpitanul Nemo și profesorul Aronax vizitează ruinele Atlantidei.

În prezent Atlantida se regăsește în cultura populară, de la opere științifico-fantastice la forme și jocuri video, iar studiul existenței sale face obiectul unei noi științe numită atlantologie.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 13, 2019. Filed under Mistere. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.