49 de ani de la cea mai mare calamitate naturală abătută asupra orașului Satu Mare

În fiecare an, îi omagiem pe cei care și-au pierdut viața în urma inundațiilor din 1970. Chiar dacă se împlinesc aproape cinci decenii de la cea mai mare calamitate naturală care s-a abătut asupra orașului milenar Satu Mare, amintirea acelor zile rămâne pentru mulți sătmăreni una extrem de dureroasă.

La monumentul din Piața 14 Mai a avut loc comemorarea victimelor inundațiilor din 1970, la care au participat primarul Keresékényi Gábor, viceprimarii Doina Feher și Adrian Albu, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba,  administratorul public al județului, Nagy Szabolcs, prefectul Darius Filip, subprefectul Altfatter Tamas, alți reprezentanți ai administrației locale și județene, ai partidelor politice, precum și numeroși sătmăreni.

A fost organizată o slujbă religioasă de pomenire a celor 56 de victime cărora apele Someșului le-a luat totul, chiar și viața. Au slujit preoți de la toate cultele din Satu Mare, Apoi au fost depuse coroane de flori din partea Primăriei Municipiului Satu Mare, Consiliului Județean Satu Mare, Prefecturii Satu Mare, P.N.L., P.S.D., ALDE, UDMR, Asociația Pensionarilor, Grădinița ”14 Mai”.

”14 Mai 1970 a însemnat însă și un moment de renaștere pentru Satu Mare, un moment al compasiunii și solidarității. Puterea de care au dat dovadă pentru a reconstrui orașul a impresionat întreaga Românie, întreaga Europă! Atunci s-au stabilit parteneriate cu orașe din Europa, care dăinuie și azi.

Ziua de 14 Mai a însemnat și încă înseamnă, și acum la aproape 50 de ani, un moment de solidaritate, de unire pentru sătmăreni. Atunci a apărut printre locuitorii orașului ceea ce numim ”spiritul sătmărean”. Dezbinarea și vrajba aduce doar necazuri. Acum este momentul să unim, să construim! Sacrificiul de atunci al sătmărenilor trebuie sa fie un exemplu pentru noi. Se cuvine să aducem un pios omagiu celor care au murit în urmă cu 49 de ani. De la supraviețuitorii acestei tragedii, de la salvatorii care și-au riscat viața pentru a-și salva semenii,  putem învăța despre curajul de a înfrunta istoria “, a declarat primarul municipiului, Kereskényi Gábor.

Pentru curajul de care a dat dovadă la inundațiile din 1970, primarul municipiului, Kereskényi Gábor i-a înmânat domnului colonel Kaiser Ernő o diplomă de onoare domnului care a salvat sute de vieți.

Cu 49 de ani în urmă, Satu Mare a fost lovit de o inundație teribilă, Someșul a măsurat peste 900 cm, revărsându-se pe arii largi. Au fost cele mai mari inundații din toate timpurile. Este păcat că un număr de 56 cetățeni din orașul nostru au căzut victime acestor viituri. Zeci de mii de case s-au dărâmat, au fost luate de ape importante cantități de materiale, produse finite.

În dimineața zilei de 14 mai apele Someșului la Satu Mare au fost prognozate la 700 cm dar Someșul a atins 770 cm pătrunzând în câteva curți.

În aceeași zi, de la Cluj s-a anunțat că râul Someș va atinge la Satu Mare 900 de cm, adică depășirea cu doi metri a tuturor digurilor. Someșul a luat aspectul unui adevărat fluviu cu un debit de 3.600 mc pe secundă, cât cel obișnuit al Dunării, și o lățime de până la 15 km. Au fost acoperite de ape în total 171 străzi cu o suprafață de 1.062.342 mp. întreprinderile și-au încetat activitatea. Numai elicopterele au cules în primele ore peste 500 de persoane. Numărul celor salvați în extremis se ridică la 6.000. Dar, pentru un număr de 56 persoane ajutorul a sosit prea târziu.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 14, 2019. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.