La Colegiul Național ”Mihai Eminescu” a fost lansată cartea ”Dr. Ion Petrovai 70 (Profesor, poet și eminescolog)”

Anul acesta, Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Satu Mare împlinește 100 de ani. O serie de evenimente s-au organizat și se vor organiza cu acest prilej. În șirul acestora se înscrie și lansarea cărții dr. Ion Petrovai, care recent a împlinit 70 de ani de viață. și este absolvent al liceului, promoția 1967.

În fața unui numeros public, vineri 24 mai, a fost lansată această carte. Au fost prezenți directorul Colegiului Național, profesorul Liviu Rotaru, directorul adjunct profesoara Nicoleta Cherecheș, dr Ovidiu T. Pop, dr. Aurel Pop, editorul cărții, profesorul Gheorghe Gheorghiade, dr. Paul Orha.

Cuvântul de salut a fost rostit de către directorul Liviu Rotaru care a subliniat faptul că este o noutate apariția acestei cărți, despre un eminescian care este în viață. A mulțumit lui Ion Petrovai pentru darul ce l-a făcut liceului, pe care l-a absolvit cu 52 de ani în urmă.

Profesorul Gheorghe Ghiorghiade, mai în etate cu zece ani decât autorul, a citit cu multă atenție cartea. A vorbit apoi despre liceul de pe vremuri când școala era de băieți. A observat că autorul privește vechii profesori cu multă simpatie. A desfășurat o rodnică activitate didactică la școala din Petrova și este unul dintre intelectualii de frunte ai Maramureșului.

La rândul lui, dr. Paul Orha a remarcat că este vorba despre un caiet al eminescienilor, cu un eminescian în viață. Este o carte de suflet despre Ion Petrovai, un intelectual al Maramureșului. A mărturisit că s-a bucurat că a primit această carte, autorul a scris-o corect și cinstit, așa cum trebuia să scrie. Autorul este membru al Uniunii Scriitorilor. Diplomele primite de el demonstrează că este un adevărat om de cultură. Din tot ce a scris răzbate o atitudine prietenoasă. I-a urat ”La mulți ani” cu ocazia zilei sale de naștere.

Dr. Aurel Pop a spus că până în prezent a editat 17 cărți din caietele eminescienilor sătmăreni, s-a orientat spre Ion Petrovai deoarece el a făcut ceva pentru județul Maramureș. A vorbit despre cei care cercetează istoria liceului și editează caietele eminescienilor, care sunt un unicat în România. Personal s-ar bucura dacă ideea ar continua și ar apărea și alte cărți. A mărturisit că intenționează să scoată un caiet despre personalitățile sătmărene în anul centenarului liceului.

Din sală au luat cuvântul poetul Ioan Tipu Sălăjanu care i-a citit autorului două epigrame, și directorul adjunct Nicoleta Cherecheș. Aceasta i-a mulțumit autorului că a trudit în slujba școlii și a scos numeroase generații de profesori și alți specialiști, și i-a urat multă sănătate și putere de muncă.

În final, luând cuvântul, dr. Ion Petrovai a mulțumit tuturor pentru că l-au onorat cu participarea la această lansare. El a considerat că această zi este de mare valoare deoarece s-a scris istorie. Din carte cititorii vor afla multe lucruri despre el. personal s-a străduit întotdeauna să sfințească locul. A mulțumit tuturor pentru prezență.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 24 mai 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.