Proiectul educativ ”Literatura la tine acasă”, la Colegiul Tehnic ”Unio – Traian Vuia” Satu Mare

Miercuri, 29 mai 2019, la Colegiul Tehnic ”Unio – Traian Vuia”, începând cu ora 11:00, a avut loc un eveniment cultural deosebit, în cadrul Parteneriatului educativ ”Literatura la tine acasă”. Acest proiect face parte din parteneriatul intitulat ”Tinerețea cărților – cărțile tinereții”, cu participarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, Asociației Scriitorilor de Nord-Vest și Cenaclului ”Cronograf”.

Au răspuns invitației scriitorii dr. Felician Pop, Robert Laszlo, Loredana Știrbu, directorul Colegiului Tehnic ”Unio – Traian Vuia”, dr. Vlaicu Popescu. iar din partea presei, Vasile Nechita și Carol C. Koka. Coordonatorul de proiect a fost profesoara Cornelia Bălan Pop. Au participat elevii din clasele a IX-a A, a XI-a B, a X-a A și a IX-a C, precum și cadrele didactice ale școlii. Cuvântul de deschidere l-a avut directorul liceului dr. Vlaicu Popescu, care i-a salutat pe invitați și a vorbit despre importanța literaturii în zilele noastre când tinerii citesc tot mai puțin, importanța literaturii în formarea intelectuală a omului.

Dr. Felician Pop a mulțumit pentru invitație și a spus că a fost de mai multe ori în această școală. A spus că un elev bun este acela care pune întrebări, care nu este mulțumit cu ceea ce primește de la școală, și nu acela care stă și tocește pentru o notă mare. Acum trăim în libertate și trebuie să ne folosim de această libertate.

Conducătoarea Cenaclului Literar ”Cronograf”, poeta Loredana Știrbu a vorbit despre activitățile desfășurate în cadrul cenaclului. ”Ne citim creațiile, facem observații, ne criticăm, deoarece cenaclul este un atelier de creație. Noi, scriitorii, suntem niște oameni mai deosebiți, avem imaginație și scriem. E bine să vorbim despre literatură în general, unor oameni tineri”. Personal are încredere în tineri și a spus că este bine ca tinerii să nu se lase manipulați.

Directorul C.J.C.P.C.T. Satu Mare, Robert Laszlo a spus că a venit la Colegiul Tehnic ”Unio – Traian Vuia” cu gânduri bune. Am asistat la lansarea unei noi reviste, ”Profesia”, care este o revistă vie. Din revistă aflăm multe lucruri, aflăm preocupările, gândurile elevilor. Robert Laszlo s-a bucurat că aici la școală sunt prezente cărțile scriitorilor sătmăreni.
A vorbit apoi despre revista trimestrială de cultură și atitudine ”Cronograf”, despre Ansamblul folcloric al județului Satu Mare, ”Doruri sătmărene”, care va participa în luna august la un festival folcloric la Cairo.

Poetul Gheorghe Cormoș a vorbit despre apropierea lui de literatură, în anii liceului. Un rol important l-a avut profesorul lui de limba română. A vorbit despre participarea la diferite concursuri, despre importanța cărților în detrimentul internetului. Prin carte poți intra în pielea personajelor. Ca să scrii îți trebuie cam 70% talent și 30% muncă.
Jurnalistul Vasile Nechita a dat indicații prețioase, și a apreciat pozitiv numărul recent al revistei ”Profesia”. În continuare a răspuns la o serie de întrebări puse de elevii prezenți.

Scriitorul și jurnalistul Carol C. Koka, autor a 11 cărți, a felicitat întregul corp de redactori, profesori și elevi care au realizat acest număr al revistei ”Profesia” care a apărut în condiții grafice excelente. A vorbit despre alte reviste care au apărut de-a lungul timpului la această școală, ”Tehnicus” și ”Echinocțiu” , despre faptul că este autorul monografiei liceului ”Unio” la împlinirea a 60 de ani de existență.

Directorul dr. Vlaicu Popescu a concluzionat că a redacta o revistă școlară este o activitate utilă și plăcută. Avem modele suficiente în municipiul Satu Mare pe care să le urmăm. Elevii prezenți au fost interesați de cele spuse de invitații de la această întâlnire.

În viitorul an școlar, Colegiul Tehnic ”Unio – Traian Vuia” a primit o clasă de mecanici auto, cu limbă de predare maghiară, o jumătate de clasă cu limbă de predare română. În specialitatea instalații tehnico-sanitare și gaze o jumătate de clasă, și tot o jumătate declasă zidari, pietrari, tencuitori, cu limba de predare română.
La învățământul dual, există o jumătate de clasă electrician operator și echipamente electrice și energetice.
La seral, se vor pregăti două clase, cu limbă de predare română, tehnician transporturi și tehnician electrician, electronist auto. La școala postliceală există o clasă în care se pregătesc tehnicieni operatori pe mașini cu comandă numerică, o clasă de administratori rețele locale și de comunicații și o clasă tehnician instructor auto.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 29, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.