Întâlnire regională la Prefectura Satu Mare cu reprezentanții Agenției Naționale a Romilor

Luni, 3 iunie 2019, în Sala Mică a Palatului Administrativ a avut loc o întâlnire regională cu reprezentanții Agenției Naționale a Romilor, din cadrul Programului ”Dezvoltarea locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor” finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021.

Una din ariile programului pentru care Fondul Român de Dezvoltare Socială (FDRS) are calitatea de Operator de Program și vizează incluziunea și abilitarea romilor. În cadrul acestei arii de program urmează să fie lansat, în a doua jumătate a anului în curs, un apel deschis de proiecte.

Acest apel vizează nevoile prioritare a populației de etnie romă în scopul creșterii incluziunii sociale, măsuri ce vizează sectoarele educației, ocupării, locuirii, sănătății, asistenței sociale, combaterea discriminării și promovării schimburilor interculturale.

În pregătirea acestui apel FRDS desfășoară un proces de consultare, al cărui rol este de a identifica nevoile prioritare existente la nivelul comunităților și a celor mai optime abordări privind creșterea incluziunii și abilitării romilor în funcție de Programele de Dezvoltare locală.

Au fost prezenți: Consilierul de Stat al Prim – Ministrului României pentru minorități naționale Dana Varga, subprefectul județului Satu Mare Tamas Altfatter, consilierul Ramona Antonescu, președintele Agenției pentru Problemele Romilor, Liviu Rădulescu, Rozalia Bontea, expert în problemele romilor Satu Mare, Ignac Horvath, președintele Partidei Romilor Satu Mare, reprezentanți ai ANR din județele Bihor și Sălaj,  reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Satu Mare, Poliției Locale, Inspectoratului Școlar Județean, directorul Direcției de Evidență a Populației, Ionel Torja, reprezentanți ai romilor din comune județului Satu Mare.

Liviu Rădulescu a făcut o amplă prezentare a problemelor existente și problema rezolvării acestora pe viitor, prin programul ce se pregătește în derulare, afirmând că anual, astfel de întâlniri au loc de fiecare dată în alt județ și se analizează modul în care problemele romilor sunt gestionate. ”Vrem să venim cu o nouă abordare împreună cu comunitățile de romi, să avem discuții libere cu cei prezenți, să vedem implicarea autorităților locale pentru acest scop. În funcție de specificul local vrem să răspundem nevoilor autorităților locale, iar în funcție de specificul local să creștem importanța măsurilor ce vor fi luate pentru viitorul noii generații”.

La sfârșitul întâlnirii regionale participanților li s-a solicitat completarea unui chestionar privind viitoarele proiecte ce vor fi implementate în funcție de specificul local și nevoile reale ale comunităților de romi, sub genericul ”Creșterea incluziunii și abilitării romilor”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 3, 2019. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.