Ziua Eroilor, sărbătorită la Ardud. Cinste, recunoștință și coroane de flori pentru eroi

În organizarea Asociației Uniți pentru Satu Mare, Asociației Codrenii, Asociației Țara Oașului împreună cu Direcția Județeană de Cultură Satu Mare, Consiliul Județean Satu Mare și Primăria Orașului Ardud, joi, 6 iunie de Ziua Eroilor a avut loc la Gerăușa dezvelirea și sfințirea plăcii comemorative a eroilor căzuți în perioada 20 – 22 octombrie 1944 în orașul Ardud, județul Satu Mare.

În dimineața zilei, la Monumentul Eroilor din Mădăras, Baba Novac și Ardud au avut loc slujbe de Te Deum și depuneri de coroane, precum și la Cimitirul ortodox și romano-catolic din Ardud.

La evenimentul emoționant de la Gerăușa au fost prezenți vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Rus, directorul Direcției de Cultură, Zamfir Danciu, primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma, președintele Asociației Uniți pentru Satu Mare, Dan Șuta și Radu Cherecheș, președintele Asociației Codrenii, Ionel Costescu, președintele Asociației Țara Oașului, Vasile Ciocan, apoi Vasile Lucuț, Mihai Huzău, Viorel Câmpean, directorul C.J.C.P.C.T. Satu Mare, Robert Laszlo.

Au luat parte 60 de veterani și membri ai familiilor celor căzuți aici în anii 1944 din județul Olt, colonelul în rezervă Nicolae Codreanu și Mircea Blideran, și un număr mare de localnici, consilieri locali, elevi îmbrăcați în costume populare.

După Sfânta Liturghie de pomenire a eroilor săvârșită la biserica din Gerăușa, de către un sobor de preoți în frunte cu protopopul de Carei, Florin Ioan Mocan, a fost dezvelită placa în memoria celor 58 de eroi căzuți la Gerăușa, care-și dorm somnul de veci în cimitirul din localitate.

Au vorbit primarul orașului Ardud, Ovidiu Duma, Zamfir Danciu, avocatul Dan Șuta, Ionel Costescu, protopopul de Carei, preot Florin Mocan, și membri ai familiilor eroilor cinstiți astăzi. De asemenea au luat cuvântul colonel Mihai Vânătoru, protopop militar Teodor Iulian, prof. Doina Leulescu, Ion Ciobanu – nepot al unuia dintre eroi, și locotenent colonel Victor Epure.

Au fost depuse 28 de coroane de flori cu mesajul ”Glorie eternă eroilor”, din partea: Primăriei și Consiliului Local Ardud, Poliției orașului și Poliției Locale Ardud, Cultelor și Casei de Cultură Ardud, Liceului Tehnologic Ardud și Grădiniței cu Program Prelungit Ardud.

Elevii ardudeni au oferit un program artistic cuprinzând recitări de poezii, cântece și o scenetă dedicată eroilor. A participat și fanfara din Beltiug, condusă de prof. Mircea Câcu, și interpretul de muzică populară Petrică Mureșan.

”Eroii au luptat cu vitejie pentru țara lor. Și-au dat viața pentru ca noi să ne bucurăm azi de libertate. O libertate pe care de multe ori o înțelegem cu totul altfel decât și-ar fi dorit ei, eroii neamului nostru. Jertfa lor mântuitoare ne redă azi un strop din demnitatea pierdută de-a lungul timpului. Ne face să fim mândri că suntem români și să ridicăm fruntea plecată sub povara greutăților și umilințelor îndurate azi, mai mult ca oricând. Astăzi, facem pomenirea tuturor eroilor, ostașilor și luptătorilor români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român.

Conform datelor istorice, în mijlocul bătăliilor purtate în jurul Gerăușii au murit soldați români din diferite arme. Odată cu încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, societatea românească în semn de cinstire a ridicat diferite monumente pentru a omagia jertfa acestor oameni. Noi, cei de astăzi, dorim să cinstim la rândul nostru această jertfă și să aducem un elogiu celor căzuți pe câmpurile de luptă prin dezvelirea unei plăci comemorative cuprinzând numele eroilor căzuți pe câmpurile de luptă aici, în localitatea Gerăușa”. (Primăria Orașului Ardud).

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 6, 2019. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

One Response to Ziua Eroilor, sărbătorită la Ardud. Cinste, recunoștință și coroane de flori pentru eroi

  1. GLORIE EROILOR ROMÂNI! MEMORIA LOR TREBUIE SĂ FIE CINSTITĂ ÎNTOTDEAUNA! EROII ROMÂNI AU MURIT PENTRU CA POPORUL ROMÂN SĂ FIE LIBER, SĂ NU MAI FIE ASUPRIT DE UNGURI, SĂ AIBĂ DREPTUL DE A VORBI LIMBA ROMÂNĂ, SĂ AIBĂ DREPTUL DE A-ȘI SĂRBĂTORII TRADIȚIILE NEAMULUI ROMÂNESC, SĂ AIBĂ ȘCOLI ÎN LIMBA ROMÂNĂ, SĂ AIBĂ BISERICI ROMÂNEȘTI!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.