S-au împlinit 130 de ani de la trecerea în eternitate a poetului nostru național, Mihai Eminescu

Ca în fiecare an, la 15 iunie ne aducem aminte de marele poet național Mihai Eminescu. Acum că se împlinesc 130 de ani de la trecerea lui în eternitate, la invitația Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, în parteneriat cu Cenaclul ”Cronograf” și Asociația Scriitorilor de Nord Vest, sâmbătă la amiază a fost adus un omagiu celui care este Românul Absolut.

La ora 12.00, într-un cadru mai restrâns, poeții de la Cronograf și alți câțiva iubitori de Eminescu, s-au întâlnit la bustul poetului de lângă Colegiul Național care îi poartă numele.

La evenimentul de comemorare a participat directorul CJCPCT Satu Mare,  Robert Laszlo, directorul adjunct al instituției dr. Felician Pop, directorul adjunct al Colegiului Național ”Mihai Eminescu” Satu Mare, profesoara Nicoleta Cherecheș.

Cei prezenți au vorbit în câteva cuvinte despre personalitatea de necontestat a poetului, despre rolul lui în cultura românească. Colegiul sătmărean este prima instituție de învățământ din România care a primit numele lui Mihai Eminescu.

Mihai Eminescu a fost un mare poet, dar și un foarte bun jurnalist, a spus Felician Pop. Dacă Mihai Eminescu ar fi ajuns prim-ministru, atunci cu siguranță România ar fi între națiunile de primă mână ale Europei. Cortegiul care l-a petrecut pe ultimul drum în urmă cu 130 de ani s-a tot subțiat pe parcurs, la cimitir au ajuns doar cei care l-au iubit cu adevărat.

Robert Laszlo a spus că anul trecut nu a fost prezent la Satu Mare, la omagierea lui Eminescu Dar, acolo unde a fost, departe, cu Ansamblul folcloric al județului ”Doruri Sătmărene”, au căutat bustul poetului și i-au adus un binemeritat omagiu.

În final, cei prezenți au depus jerbele de flori din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, a Cenaclului Cronograf și Asociației Scriitorilor de Nord-Vest. Din partea Cenaclului Cronograf, Cornel Burcea a recitat câteva strofe din poezia nemuritoare a lui Mihai Eminescu. Întreg grupul s-a fotografiat la bustul poetului.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 15, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.