Ceremonial militar la Satu Mare, pentru marcarea Zilei Drapelului Național, 26 iunie

Ziua de 26 iunie a fost proclamată ca Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. La Satu Mare, Ziua Drapelului Național a fost marcată printr-un ceremonial militar. La ora 10.00 garda de onoare l-a întâmpinat pe prefectul județului Satu Mare, Darius Filip.

Au fost prezenți subprefectul Tamas Altfatter, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, Ioan Rus, primarul municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, viceprimarii Doina Feher și Adrian Albu, parlamentari, consilieri județeni și locali, reprezentanți ai unităților MApN, MAI și a altor structuri militare.

După intonarea Imnului de Stat al României, prefectul Darius Filip a vorbit despre semnificația acestei zile. Preotul militar Cristian Silaghi a vorbit despre istoricul Drapelului Național arătând că prima dată s-a obținut învoirea de la otomani de a pune steag românesc pe corăbiile negustorești și ale oștirii, la 1834. În timpul Revoluției de la 1848 Tricolorul a fost adoptat ca simbol național, culorile fiind dispuse orizontal. Tricolorul se impune și la 1862 în timpul lui Alexandru Ioan Cuza. Tricolorul este simbol al unității și identității românești.

Culoarea roșie semnifică sângele vărsat de ostașii noștri pe pământul românesc de-a lungul veacurilor. El îndeamnă ca dragostea față de neam și de țară să fie la fel de aprinsă ca focul roșului din steag. Galbenul exprimă grandoarea țării, prestigiul și virtutea. Albastrul semnifică seninul cerului și gândirii neamului românesc, credința și puterea cu care suntem legați de pământul patriei.

După primirea Drapelului României aceasta a fost înălțat pe catarg, iar preotul Cristian Silaghi a rostit rugăciunea de sacralizare. A urmat un scurt program artistic în care s-a recitat o poezie și a fost audiat un cântec patriotic cântat de George Negrea. Ziua Drapelului Național s-a încheiat la Satu Mare cu defilarea gărzii de onoare.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 26, 2019. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.