Florina Juncu a citit la Cenaclul literar Cronograf un grupaj de poeme care au fost apreciate

Într-un cadru nou, cu participarea a cinci elevi și foști elevi de la Colegiul Național ”Doamna Stanca”: Voloscsuk Daniel, Șichet Henrietta, Silaghi Ștefania, Szekely Vivien Alexandra și Riț Natalia, alături de mai vechii poeți ai cenaclului: Laszlo Robert, Loredana Știrbu, Felician Pop, Teodor Curpaș, Carol C. Koka, Gheorghe Cormoș, Georgeta Govor, Claudiu Govor, Vasile Conioși Mesteșanu au participat la ședința cenaclului, protagonistă a fost de data aceasta Florina Juncu.

La începutul ședinței, Loredana Știrbu i-a prezentat pe fiecare din tinerii participanți, după care Florina Juncu a dat citire unui set de poeme, pe care le preconizează a le introduce în volumul pe care îl pregătește. Au fost citite poeziile: ”Matrioșka plămădind”, ”Sânge chiuind”, ”Ca o coajă de nucă”, Alfabetul M”, ”Nici măcar bărbat”, ”Petrimoniu general”, ”Educația micului Prinț”, ”Dumnezeu codificat în sânge”, ”Frumusețe”, ”Dragostea n-are timp să ajungă la biserică”, ”Ochi cât lumea întreagă”, ”Copiii magici”.

În luările de cuvânt vorbitorii s-au referit la poemele citite, în mod elogios. Au vorbit în ordine Claudiu Govor și Teodor Curpaș. Ei au arătat că poeta scrie ceva deosebit. Teodor Curpaș a spus că în primul rând trebuie să ai copii ca să poți scrie cu adevărat despre ei. A mărturisit că i-a plăcut și poezia ”Matrioska plămădind”,  și faptul că are poezie cu tentă religioasă pe care mulți nu o înțeleg, deși este la modă. Poeta are darul să scrie o poezie care poate fi cântată. În final i-a dat nota, peste 9.00.

Carol C. Koka a remarcat faptul că deși nu o cunoaște pe Florina Juncu, poate spune că scrie foarte bine. Versurile demonstrează că poate scrie poezie, care pe alocuri face referire și la unele elemente filosofice. A remarcat faptul că unele poeme pot fi cântate. Ca profesor i-ar da nota 9.50.

Vasile Conioși Mesteșanu a mărturisit că pentru el poeziile citite au avut efectul unei ploi de vară mult așteptată. I-au plăcut mult metaforele folosite iar în poezia ”Alfabet M” poeta merge pe linia argheziană. I-au plăcut în general, toate titlurile poemelor. ”Dragostea n-are timp să ajungă la biserică”, este un titlu bun după părerea lui, ar merge și ca titlu de film.

La rândul lui Gheorghe Cormoș a spus că pentru el poemele sunt scrise pe placul lui. El vede un dialog permanent în aproape toate poeziile. A scos în evidență faptul că poeta are un stil propriu de a scrie. Este o poezie pașnică care se întregește cu o anumită stare. Este foarte bine structurată, este păcat că tânăra generație nu este apreciată la adevărata sa valoare.

Felician Pop a spus că nu o cunoaște pe poetă, dar se bucură nespus de mult că poeta a venit la acest cenaclu. E mare nevoie de această ”ploaie de vară”, a spus Felician Pop. A mai remarcat faptul că este o poezie feminină, i-au plăcut titlurile poemelor, care sunt bine alese, i-au plăcut metaforele, dând numeroase exemple. Un poem adevărat este format din cuvintele lui bine alese.

După Loredana Știrbu, avem o poezie liniștită, o poezie inconfundabilă, ceea ce spune multe despre poet. I-a plăcut mai ales poezia ”Dragostea n-are timp să ajungă în biserică”. Consideră că autoarea este un reper viu pentru tânăra generație. Se bucură realmente de faptul că Florina Juncu este în mijlocul cenacliștilor de la ”Cronograf”.

Ultima care a vorbit a fost Florina Juncu care a mulțumit pentru cuvintele de apreciere. Ea consideră că poezia modernă este o ”inginerie de cuvinte”. Prin poeziile ei îndeamnă la meditație. În scurt timp o să-i apară un volum de poeme.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 27, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.