A fost lansată ediția a doua a cărții ”Tarna Mare un sat în ținutul Tisei Superioare”, revizuită și adăugită

Duminică 29 iunie, de ziua Sfinților Petru și Pavel, la Tarna Mare a fost lansată monografia revizuită și adăugită a comunei, autorii fiind dr. Ovidiu Dacian Molnar și profesorii Doina Molnar, Vasile Conoși Mesteșanu și Mariana Popa Bota. Este o lucrare de mari dimensiuni, de 476 de pagini, tipărită în condiții excelente la Editura Citadela din Satu Mare. Cartea a fost lansată în preziua când cu 98 de ani în urmă au fost reintegrate cele cinci sate din nordul țării în România, ca urmare a străduințelor preotului Athanasie Doroș ”cu o clară vocație de martir”.

La începutul manifestării a luat cuvântul primarul localității, Mariana Monica Sobius, care a făcut referiri la contextul în care apare cartea, la faptul că se ocupă cu toate aspectele vieții social-economice ale localității. ”Este o ediție revizuită, bine documentată este un manual de istorie pentru tinerii din Tarna Mare, să cunoască viața comunității cu oamenii frumoși și harnici, cartea constituie un punct de plecare”, a spus primarul Mariana Monica Sobius.

Rolul de moderator al evenimentului editorial a revenit dr. Viorel Câmpean, care a spus că locurile frumoase merită o carte frumoasă. Prima ediție a cărții a apărut cu șase ani în urmă, scrisă de același harnic și neobosit colectiv și i s-au adăugat circa 100 de pagini în plus. A luat apoi cuvântul dr. Liviu Marta, directorul Muzeului Județean de istorie, care a avut numai cuvinte de laudă la adresa cărții. A scos în evidență îmbunătățirile aduse cărții și a spus că este cea mai bună, cea mai bine alcătuită monografie a unei localități din județul Satu Mare. Este o carte scrisă științific, el vede obiectivul studiului în sens mai larg. În carte remarcăm multe elemente de legătură cu vecinii, are meritul de a privi și în jur. Lucrarea a fost scrisă în respectul pentru cei care cu 100 de ani în urmă au luptat pentru România.

Profesorul și poetul Ioan Nistor a ținut o adevărată prelegere despre localitate și oamenii săi. A spus că se bucură de această nouă prezență la Tarna Mare, la lansarea unei cărții care vrea să reprezinte estul Țării Oașului. Vorbitorul a venit îmbrăcat în costum autentic al locului, într-un frumos costum popular. El a mărturisit că se referă la carte cu ochii scriitorului, poetului nu cu ochi de istoric. Este o lucrare monumentală, cea mai documentată scriere despre localitate. Volumul abordează istoria locului, oamenii acestor locuri, folclorul, obiceiurile. De mare importanță sunt documentele prezentate și fotografiile. La 30 iunie 1921 a fost împreună cu patru localități alipită României, sunt arătate cererile întocmite în acest sens de către localnici. Vorbitorul l-a amintit pe Dariu Pop, care îl numește localitate fruntașă. Autorii și-au făcut cu toții datoria față de comunitate și i-a felicitat, încheind cu citirea poeziei la adresa localității, având obiceiul cum a mărturisit, să scrie câte o poezie pentru fiecare sat în care se află la un moment dat.

Dr. Mihaela Grigorean a mărturisit că este de-a dreptul surprinsă de această carte monumentală, care îi trezește un puternic sentiment. Cartea este o oglindă a Țării Oașului, ar fi ceva extraordinar ca fiecare localitate a Țării Oașului să aibă o asemenea monografie. A remarcat faptul că în volum se face referire și la aspectele etnografice și la folclorul local. Autorii merită toată lauda pentru rezultatul muncii lor.

Dr. Aurel Pop a spus că un urmă cu 10 ani profesoara Doina Molnar a luat un bulgăre pe care l-a aruncat și din care a răsărit această carte. Din anul 1936 de când Vasile Scurtu s-a ocupat cu descrierea acestei părți din țară nimeni nu a cercetat nimic. Și tot cercetând, poate vom găsi odată și un document care să ne dea dreptul să susținem că Mihai Eminescu a fost în aceste locuri, având în vedere prietenia care s-a legat între el și Antonie Covaci. În calitate de editor, mulțumește tuturor colaboratorilor în realizarea acestei cărți, și a mulțumit în primul rând Primăriei Tarna Mare pentru prețiosul ajutor dat în finanțarea cărții. A spus cu mândrie că este a zecea monografie care vede lumina tiparului la editura sa.

Doina Molnar și-a pus întrebarea cu mai mulți ani înainte: Ce s-a scris despre Tarna Mare? Nu a găsit mare lucru. Și s-a pus pe treabă. Ea se consideră oșancă prin adopție, este originară din Cicârlău. Pe coperta cărții sunt trecuți toți colaboratorii, merită să-i amintim: regretata Angela Mălăescu, Marcel Andercău, Ioan Molnar, Mariana-Monica Sobius, Gizela Soos, profesorii Georgiana Olteanu, Norița Popa Bota, Paula Iulia Molnar, Daniel Păcurar, Claudia Păcurar, Andreea Malanca și Florin Danco. Vorbitoarea a mai spus că la Viena s-au descoperit documente despre ajutorul dat de Antoniu Covacs lui Mihai Eminescu, acesta era responsabil cu finanțele asociației studenților din Viena.

Dr. Ovidiu Dacian Molnar a dat explicații de ce a fost nevoie de o ediție a doua. Prima a fost muncită decent, a spus el, dar au apărut noi documente datorate tehnicii digitale. A explicat ce aduce nou ediția a II-a. Cartea este un omagiu adus înaintașilor noștri, peste trei ani vom sărbători marele eveniment de acum 100 de ani, revenirea localității în hotarele României. S-a mai referit și la necesitatea cunoașterii vecinilor. În carte aflăm cum a luat ființă Tarna Mare, găsim istoria mineritului în aceste locuri, aducerea coloniștilor, află date despre istoria Băilor Tarna și aflăm numele preoților care din 1690 au păstorit Tarna Mare. Este prezentată și o listă lungă cu personalitățile din comună.

La sfârșitul luărilor de cuvânt membrii Ansamblului ”Florile Tărnii” au prezentat un frumos program artistic.

Prof. Carol C.KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iunie 30, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.