Prima vizită în România a premierului Republicii Moldova, Maia Sandu, de la preluarea guvernării

Președintele Klaus Iohannis, a primit-o pe Maia Sandu, Premierul Republicii Moldova, la Palatul Cotroceni, în prima vizită oficială a acesteia, de la preluarea guvernării în Moldova.

Klaus Iohannis: „România, în coordonare cu partenerii săi europeni, va susține deblocarea asistenței financiare a Uniunii Europene pentru Republica Moldova, necesară investiției în reforme, dar și trimiterea de experți europeni, inclusiv, sigur, români, reluarea activității Comisiei bilaterale pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și alte asemenea măsuri.

Eu cred cu tărie că Uniunea Europeană, în conformitate cu angajamentele asumate față de Republica Moldova prin Parteneriatul Estic, prin Strategia Globală a Uniunii Europene, trebuie să se ridice la nivelul așteptărilor cetățenilor din Republica Moldova, care în majoritate și-au exprimat sprijinul pentru agenda europeană, după cum s-a confirmat și la alegerile parlamentare din 2019.”

Am menționat în discuția de astăzi demersurile pe care le-am întreprins eu la nivelul Uniunii Europene în sprijinul Republicii Moldova.

Astfel, după cum știți, am obținut includerea în Concluziile Consiliul European din iunie a angajamentului Uniunii Europene pentru susținerea prin măsuri concrete a reformelor din Republica Moldova.

De asemenea, România, în coordonare cu partenerii săi europeni, va susține deblocarea asistenței financiare a Uniunii Europene pentru Republica Moldova, necesară investiției în reforme, dar și trimiterea de experți europeni, inclusiv, sigur, români, reluarea activității Comisiei bilaterale pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și alte asemenea măsuri.

Totodată, am reiterat astăzi importanța majoră acordată de România reglementării conflictului din regiunea transnistreană, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional și cu neafectarea vectorului pro-european.

De asemenea, am reiterat importanța consolidării și protejării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației noastre speciale cu Republica Moldova”.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 2, 2019. Filed under Politică. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.