A apărut recent numărul 2 din acest an al revistei de cultură și atitudine ”Cronograf”

Recent a văzut lumina tiparului la presigioasa editură clujeană Ecou Transilvan, numărul 2 pe acest an al revistei de cultură și atitudine ”Cronograf”, cu un conținut bogat și pe gustul fiecăruia.

Editorialul la acest număr este semnat de Felician Pop: ”Trag linie și scad…”. Sunt amintiri legate de ani de speranțe. Îți dai seama peste ani că ai trăit ”zece ani într-o minciună”, care s-a soldat cu plecarea autorului dintr-un partid. Dacă cei de atunci au ajuns oameni importanți, ”eu am tot rătăcit, ca un Don Quijote căruia nu i-a mai rămas decât să se răcorească sub ventilația lină a morilor de vânt”.

Răsfoind mai departe revista, se observă că poezia ocupă un loc central. Publică poeme George Asztaloș din Târgu Mureș, Bogdan Rostaș, poeme line de conținut și mesaje. În revistă este prezent și Luca Cipolla, din Italia, cu poeme în limba italiană și traducere românească în traducerea autorului.

Mai semnalăm poemele lui Luminița Ignea, din Câmpulung Moldovenesc și cunoscutul poet sătmărean Dumitru Țimerman, visător ca întotdeauna.

Mai semnalăm și un debut reușit al lui Daniel Voloscsuk, elev în clasa a X-a la Colegiul Național ”Ioan Slavici” Satu Mare. ”Poemele sale distropice și atutudinale, reflect[ o personalitate complexă, cu profunde și labirintice trăiri interioare”. Gheorghe Cormoș este prezent cu o poemografie închinată memoriei lui Dorin Sălăjan, autorul volumului ”Nașterea cea Mare”.  ”În satul, în care morții cântă/ Lumina ochilor se zvântă/Încremenind într-o vâltoare/ Un înger spânzurat de-o floare/Născut de Nașterea cea Mare”.

Mai semnalăm proza Florinei Juncu, apoi proza Adrianei Ungureanu din București, ”În căutarea amintirilor închipuite”, și eseul ”Aspecte ale poeticii închinării” al prof. dr. Const. Miu din Medgidia.

O cronică literară despre biografia personală a autorului narată cu detașare și seninătate semnează Felician Pop, referindu-se la cartea Adrianei Ungureanu ”Urma pașilor ei Iulia Hașdeu între viață și nemurire”.

Vasile Nechita, la capitolul Didactică, semnează un articol foarte interesant despre ”Povestiri cu profesori de română”, cu referire la ceea ce se întâmplă în SUA, unde în clasa a II-a se scriu cam 15 compuneri pe an.

La rubrica ”Remember”, Claudiu Govor ne readuce în memorie figura celui care a fost unul dintre cei mai respectați membri ai Cenaclului ”Flacăra”, Tavi Bud, ”rămas fidel muzicii și cauzei ei, înnobilând-o cu cântecele sale duioase și frumoase”.

Să facem cunoștință cu excepționalul debut al Cristinei Ardelean din Satu Mare, născută pe 5 ianuarie 2000 și care a absolvit clasa a XII-a la Colegiul Național ”Ioan Slavici”.  Prin ”Simplitatea amintirii”, demonstrează că este scriitoare, pianista trupei ”Inedit” și chitaristă în grupul folk ”Emilian Onciu”. De asemenea, a jucat și în piese de teatru.

Ioana Pietrar publică eseul ”Copilărie. Dor și nostalgie”, și impresii de la a 39-a ediție a Festivalului ”Lucian Blaga”. Merită citit și eseul lui Florin Tămaș, ”Când încă nu visam la eternitate…”. Autorul ne atrage atenția că ”Viața este o petrecere a morții, o petrecere a absurdului, dacă în afara casei în care petrecem, nu strălucește de-a pururi lumina Raiului”.

Carol C. Koka face cunoscut un proiect educativ, ”Literatura la tine acasă”, eveniment care s-a desfășurat cu participarea poeților și scriitorilor de la Cenaclul ”Cronograf” la Colegiul Tehnic ,,Unio-Traian Vuia”. Teodor Curpaș ne relatează la ”Cronica de cenaclu”, despre o ședință mai deosebită a cenaclului, desfășurată în condiții deosebite, în aer liber, pe o terasă din Berindan. Acolo a citit poetul dr. Felician Pop, din poemele sale, pregătite pentru un nou volum ce este pe cale de apariție.

Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 9, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.