Arme călite în foc, suflete călite în flăcări, MedievArtFest Ardud, amintiri de neuitat

Cea de-a opta ediție a Festivalului Medieval ”MedievArtFest Ardud” s-a încheiat, lăsănd în urmă amintiri frumoase celor care au participat, emoție publicului, iar organizatorilor satisfacția unui eveniment istoric, cultural, artistic de cea mai înaltă ținută. MedievArtFest Ardud are toate șansele ca în curând să devină o marcă proprie a județului Satu Mare, putând fi enumerat printre cele mai frumoase festivaluri medievale din România și chiar din regiune. Energia acestui loc special care este Cetatea Ardud, i-a unit pe mii de iubitori de medieval. 

În cele trei zile de MedievArtFest Ardud, din nou publicul prezent a avut parte de posibilitatea de a se întoarce cu sute de ani în urmă și a asista la reconstituiri ale modului în care strămoșii noștri se luptau pentru onoare și libertate. Demonstrații de luptă, dansuri pline de veselie, unele interactive, muzică venită direct din castelele nobililor de demult, parade impresionante, elemente din legendele românești, arta de a face din foc un instrument aproape magic…

Lănci, arcuri, scuturi, spade, instrumente de luptă, strigăte de luptă, veșminte de cavaleri templieri, oșteni, preoți, solomonari, domnițe, arcașe, muzicieni, flăcări, bucurie, spectacol, păcat că s-a terminat cea mai frumoasă și reușită ediție de până acum a MedievArtFest Ardud!

Artiștii invitați își pun de fiecare dată tot sufletul și efortul în reușita momentului lor, cred în ceea ce fac și reușesc să ne încânte de la o ediție la alta.

Ziua de vineri, 19 iulie a fost marcată de parada medievală de la Satu Mare, care a readus și aici puțin din atmosfera vechii noastre Cetăți Zotmar, pe care acum putem doar să ne-o imaginăm, dacă privim o veche hartă a orașului de pe Someș. Cavalerii au înconjurat Parcul Central ca într-un ritual de trezire la viață a ceva ce cândva a existat și aici la noi: Sătmarul medieval.

Sâmbăta a început cu două manifestări dedicate înțelepților, iubitorilor de adevăr sub deviza ”Atelierul de gândire – Ardud 2019”: seminarul susținut de Cavaler Ofițer Templier Remus Barna despre istoria templierilor în Transilvania, și simpozionul internațional de istorie ”Europa la răscrucea marilor furtuni, 1939-1945”.

Punctul culminant al serii de sâmbătă a fost spectacolul cu foc demn să fie prezentat pe scena oricărui festival medieval din Europa: ”Omul și piatra filosofală”. Acolo nu a fost doar foc, talent, pasiune, perfecțiune și mii de ore de repetiții, ci și magie. Focurile s-au aprins în curtea Cetății Ardud, aprinzând inimi, patimi, vise. O demonstrație de perfecțiune teatrală, sub coordonarea regizorului Liviu Pancu.

Duminică, 21 iulie, în cadrul Marii Parade, membrii tuturor ordinelor și formațiiilor, Asociația Ecvestră Perla Neagră, oficiali ai orașului și județului Satu Mare și invitații din Polonia și Ungaria, s-au oprit la toate cele 4 biserici din Ardud, la 3 monumente istorice, la Primărie și apoi la Cetate. Toți cei care au luat cuvântul, au avut numai aprecieri la adresa orașului, a conducerii, a modului de a promova istoria locală, prin organizarea a astfel de manifestări ca MedievArtFest Ardud.

Se cuvin felicitări și aprecieri tuturor celor care au organizat evenimentul: Primăria Orașului Ardud, Consiliul Local Ardud, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, Casei de Cultură ”Dr. Augustin Mircea” Ardud și a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

Nu în ultimul rând, în ultima zi de festival, pentru a intra cu totul în atmosferă, și autoarea a îmbrăcat o ținută specifică, ea fiind anul acesta ”Cronicarul Cetății”:

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 23, 2019. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.