Manifestările dedicate zilei de 29 Iulie, Ziua Imnului Național, la Satu Mare și Carei 

Manifestările dedicate zilei de 29 Iulie – “Ziua Imnului Național” se vor desfășura la Satu Mare după următorul program:

orele 10:00 Municipiul Satu Mare – pe platoul din Piața 25 Octombrie
primirea prefectului;
intonarea imnului de stat;
binecuvântare și rugăciune pentru poporul român rostite de preotul militar;
alocuțiune privind versurile Imnului Național al României, scurt istoric și semnificații;

orele 11.00 Municipiul Satu Mare – la Cercul Militar Satu Mare, str. Petőfi Sándor, nr. 11 va avea loc un eveniment cultural care va prilejui prezentarea a două cărţi apărute în contextul Centenarului şi expoziția de pictură: “Semnele credinței” coordonată de Cristina Gloria Oprișa.

Dublul eveniment editorial este organizat de Instituția Prefectului – Judeţul Satu Mare în colaborare cu Biblioteca Județeană Satu Mare, Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și Asociația Civică „Tempora” Satu Mare.

Acesta se derulează pentru a marca Ziua Imnului Național al României și va aduce în atenția publicului sătmărean două cărți recent apărute în peisajul editorial românesc: „România, plai nemuritor. Unire și Credință”, semnată de Maria Someșan, și „Emil Rebreanu, eroul de la Ghimeș-Făget”, volum semnat de Ioan Lăpușneanu.

Cele două volume vor fi prezentate publicului sătmărean de către Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, prof. Teodor Curpaș și Col. (r.) Voicu Șichet, președintele Asociației Civice „Tempora”.

Volumul „România, plai nemuritor. Unire și Credință”, apărut în Anul Centenarului Marii Uniri, la Editura Altip din Alba Iulia, este considerat a fi unul documentar care degajă profunzimea sentimentelor de unire, libertate și credință. Prof. Teodor Curpaș, într-un articol recent prin care semnalează apariția acestei lucrări spune că Maria Someșan vine din Cluj- Napoca în Satu Mare cu o frumoasă și utilă carte. (…) Pusă la dispoziția sătmărenilor, formează o largă oglindă a orizontului patriei, a faptelor demne de aprecieri. Prin carte, parcă reînvie utilizarea acestui substantiv „patrie” și a derivatelor lui, pentru că a fost dat uitării, de sus și până jos!

Ediția postumă a lucrării „Emil Rebreanu, Eroul de la Ghimeș-Făget”, semnată de Ioan Lăpușneanu și îngrijită de Ioan Pintea, reprezintă un proiect editorial dedicat Centenarului Marii Uniri, apărut sub egida Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița‐Năsăud. Cartea a văzut lumina tiparului la Editura „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca în anul 2018 și beneficiază de un studiu introductiv semnat de Ion Cârja.

La eveniment sunt invitați să participe reprezentanții instituțiilor publice locale și județene, manageri și directori de instituții, scriitori și oameni de cultură, profesori, jurnaliști și toți sătmărenii cu preocupări în studiul istoriei naționale.

Direcția de Cultură a Municipiului Carei organizează luni, 29 iulie 2019, de la ora 10.00, pe platoul din fața Monumentului Ostașului Român din Municipiul Carei, un moment solemn dedicat Zilei Imnului Național.

În cadrul evenimentului vor avea loc evocarea istoricului Imnului Național, Te Deum și intonarea imnului de către corul Asociației Unirea 2009 Carei împreună cei prezenți.

Ziua de 29 iulie a fost desemnată, în 1998, Ziua Imnului Național al României – “Deșteaptă-te, române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848, care a dat curaj în momente cruciale, cum ar fi Războiul de independență sau Primul și Al Doilea Război Mondial. Interzis de regimurile totalitare timp de aproape o jumătate de secol, “Deșteaptă-te, române!” a fost ales, imediat după Revoluția din Decembrie 1989, imnul național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 24, 2019. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.