Ziua Imnului Național, sărbătorită la Satu Mare prin manifestări culturale și solemne

Luni, 29 iulie 2019, de la ora 10.00, în Piaţa 25 Octombrie din municipiul Satu Mare a fost marcată în mod oficial Ziua Imnului Naţional. Evenimentul a debutat cu primirea prefectului judeţului Satu Mare, Darius Filip, apoi cu salutul Gărzii de Onoare de către reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Un sobor de preoţi condus de către Prea Sfinţitul Timotei Sătmăreanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului a oficiat o scurtă slujbă religioasă cu o binecuvântare şi o rugăciune pentru poporul român. În loc de cuvânt oficial, prefectul Darius Filip a propus celor prezenţi să ţină împreună un moment de reculegere pentru victimele de la Caracal, judeţul Olt.

Tenorul sătmărean Marian Buzilă a intonat Imnul de stat al României, în formă completă. În finalul ceremonialului oficial întreaga asistenţă a asistat la defilarea Gărzii de Onoare, formată din reprezentanţii structurilor MApN şi MAI.

La 21 iunie 1848, revista ”Foaie pentru minte, inimă și literatură”, avându-l ca autor pe Andrei Mureșanu publică poezia ”Un răsunet”, care este considerată un ecou, un răspuns, o replică la poezia ”Către români” a lui Vasile Alecsandri, publicată în numărul 21 din 24 mai 1848 al aceleiași reviste.

Autorul oficial al liniei melodice al Imnului poate fi considerat Anton Pan, melodia pe care Andrei Mureșanu a pus versurile sale aveau deja o largă circulație în epocă. Prima imprimare a melodiei s-a făcut pe disc, în 1910 în S.U.A., în interpretarea solistului Alexandru Pascu. În 1910, fanfara Batalionului 2 Pionieri din București reunită cu fanfara Regimentului Ștefan cel Mare din Iași au realizat prima imprimare instrumentală. În același an, corul ”Ion Vidu” din Lugoj a imprimat pentru prima dată pe disc varianta corală.

De la ora 11.00, la Cercul Militar Satu Mare, de pe strada Petöfi Sándor nr. 11 a avut loc un moment cultural care a prilejuit prezentarea a două cărți în contextul Centenarului și expoziției de pictură “Semnele credinței”, cu lucrările create în Tabăra de Creație Ardud 2019.

La acest eveniment a participat prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, Lacrima Camelia Istrăuan, director al Bibliotecii Județene Satu Mare, col.(r) Voicu Șichet, președintele Asociației Civice ”Tempora” Satu Mare,  Au fost lansate două cărți: ”România, plai nemuritor. Unire și Credință”, semnată de Maria Someșan și „Emil Rebreanu, eroul de la Ghimeș-Făget”, volum semnat de Ioan Lăpușanu.

Primul volum, apărut la Editura Atis din Alba Iulia, este considerat a fi un documentar care degajă profunzimea sentimentelor de unire, libertate și credință.

Ediția postumă a lucrării ”Emil Rebreanu, Eroul de la Ghimeș-Făget”, semnată de Ioan Lăpușanu și îngrijită de Ioan Pintea, reprezintă un proiect editorial dedicat Centenarului Marii Ubniri, apărut sub egida Bibliotecii Județene ”George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Cartea a văzut lumina tiparului la Editura ”Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca în anul 2018 și beneficiază de un studiu introductiv semnat de Ion Cârja.

Au luat cuvântul prefectul județului Satu Mare, Darius Filip, viceprimarul municipiului Satu Mare, Doina Feher, Lacrima Camelia Istrăuan, directorul Bibliotecii Județene, col.(r) Voicu Șichet.

Artista plastică și profesoara Cristina Gloria Oprișa a prezentat expoziția de pictură ”Semnele credinței”, ce cuprinde creațiile realizate de Maria Olteanu, Cristina Busuioc, Marieta Besu, Bianca Andreea Constantin, Marius Cristea, Patricia S. Iusztin, Ion Țițoiu, Ioan Aron Ţăroi şi Victoria Ţăroi, în cadrul Taberei de Creație Ardud 2019. Tablourile au ajuns prin donația artiștilor în patrimoniul Muzeului de Artă Satu Mare și al Primăriei orașului Ardud.

Ioan Pintea managerul Bibliotecii Județene ”George Coșbuc” din Bistrița-Năsăud a făcut o utilă și bună prezentare despre împrejurările scrierii romanului ”Pădurea spânzuraților”.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 29, 2019. Filed under Locale. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.