La Decebal a fost sfințită biserica parohială și a fost binecuvântată capela din cimitir

Duminică, 28 iulie 2019, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a târnosit biserica din Parohia Decebal, Protopopiatul Satu Mare, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească şi a binecuvântat capela de cimitir.

Slujba de târnosire a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, cu respectarea întocmai a tipicului de târnosire. Biserica a fost miruită în exterior cu Sfântul şi Marele Mir, precum şi în interior, în cele patru laturi. În piciorul Sfintei Mese a fost aşezat, în tub de oţel inoxidabil, Documentul de Sfinţire şi Sfinte Moaşte de Sfinţi Mucenici. Acesta a fost pus în strat de nisip foarte bine uscat, pecetluit cu ceară topită pentru ca la el să nu intre apă şi să dăinuie sute de ani de acum înainte, pentru că, sfinţit fiind, rămâne neatins până la o nouă târnosire.

Sfânta Masă a fost spălată cu aghiasmă şi apă de trandafiri, a fost unsă cu Sfântul şi Marele Mir şi în cele patru colţuri ale Sfintei Mese au fost aşezate icoanele celor patru Sfinţi Evanghelişti – Matei, Ioan, Luca şi Marcu – sculptate în granit, ca să dăinuie cât biserica, şi au fost pecetluite cu ceară topită. Cu ocazia târnosirii, biserica a primit, pe lângă hramul istoric – „Intrarea în biserică a Maicii Domnului – şi al doilea hram: „Soborul Sfântului Ioan Botezătorul”.

După oficierea Slujbei de târnosire, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în fruntea unui sobor de 20 de preoţi, arhidiaconi şi diaconi. Din sobor au făcut parte Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Pr. Marian Crainic, proin-protopop de Carei, Pr. Iustin Nicolae Mirea, paroh, preoţi din parohiile învecinate, arhidiaconi. Răspunsurile la Sfâna Liturghie au fost date de un grup coral al Liceului Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, iar la priceasnă au cântat copiii de la Şcoala din Decebal, dirijaţi de educatorea Maricica Uglean. Între credincioşi s-au aflat deputatul Octavian Petric, membru în Adunarea Naţională Bisericească, primarul Iuliu Ilyes şi viceprimarul Daniel Codrea.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a vorbit credincioşilor despre respectarea sărbătorilor cu stricteţe, când lucrul trebuie să înceteze şi gândul nostru să fie îndreptat spre Dumnezeu pentru a-I mulţumi pentru toate cele ce ni le-a dat şi pentru a ne ruga să ne fie de ajutor în greutăţile pe care le întâmpinăm în mersul vieţii. Este nevoie să mergem la biserică în fiecare duminică şi sărbătoare, pentru a ne ruga împreună cu preotul şi ceilalţi credincioşi, deoarece rugăciunea celor mulţi împreună este bine primită de Dumnezeu.

„Nu staţi acasă în duminici şi sărbători, ci vă îndreptaţi paşii spre biserica lui Dumnezeu, spre mănăstiri şi schituri, pentru ca şi Dumnezeu să-şi îndrepte spre voi bunăvoinţa Sa şi să vă călăuzească paşii pe drumul cel luminat de El. Nu treceţi pe lângă o răstignire, care ne aduce aminte de Răstignirea lui Hristos pentru noi, pentru răscumpărtarrea noastră din lumea păcatului, şi nici pe lângă o biserică, unde se află Sfântul Altar, care întruchipează Mormântul Domnului, fără să vă faceţi Sfânta Cruce, pentru că ea, Sfânta Cruce, este salvarea noastră întotdeauna în faţa diavolului”, a spus Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar.

Cu ocazia târnosirii bisericii, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a binecuvântat şi capela de cimitir, cu hramul „Învierea lui Lazăr”. Capela a fost ridicată în cimitirul parohiei, în ultimii doi ani, cu sprijinul credincioşilor, autorităţilor şi al binefăcătorilor.

Pentru construirea capelei de cimitir şi realizarea lucrărilor la biserica parohială, preotul Iustin Nicolae Mirea a primit, în Anul Omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari), Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” şi Gramata Episcopală care o însoţeşte, iar primarul Iuliu Iles şi viceprimarul au primit Gramata Episcopală. Diplome de vrednicie au primit Consiliul Parohial, consilieri eparhiali, cântăreţul şi fătul.

Biserica parohială din Decebal a fost zidită între anii 1935 – 1936, prin contribuția exclusivă a credincioșilor, meșter fiind Kovacs Ludovic din Craidorolț. Localitatea Decebal a fost înfiițată în anul 1926, cu numele Voievodul Mihai, iar în anul 1947, când a fost abolită monarhia, conducerea laică a județului Satu Mare a dat noul nume localității, Decebal. În anul 1969 a fost târnosită de către Episcopul Valerian Zaharia al Oradiei. Începând cu 1 august 1977 a fost numit primul preot paroh titular, Pr. Vasile Pop, care a slujit această parohie până la data de 20 martie 1993, când a fost instalat Pr. Iustin Nicolae Mirea, cel care slujește parohia și în prezent.

În timpul păstoririi Pr. Iustin Mirea au fost executate lucrări de renovare capitală a casei parohiale, renovarea bisericii la exterior, introducerea gazului metan în casa parohială și biserică, construirea de trotuare și pavaje, lucrări care au primit arhiereasca binecuvântare a Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin la data de 25 iulie 2010. Tot la inițiativa Pr. Iustin Mirea, cu sprijinul consiliului parohial și al credincioșilor, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, au fost executate lucrări ample la clădirea bisericii: pictura exterioară, executată de pictorul Constantin Bumb, montarea pardoselii din gresie, mobilier (uși și bănci) noi, încălzirea cu gaz metan.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 30, 2019. Filed under Spiritualitate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.