A apărut un nou număr al revistei ”Vitralii”, a veteranilor din Serviciile Române de Informații

Vă semnalăm apariția numărului 2 (39) al revistei ”Vitralii”, cu un bogat conținut și foarte variat, apărut în condiții grafice excelente. Din editorialul acestui număr, reținem organizarea Adunării Generale a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere și momentul jubiliar al împlinirii unui sfert de veac de existență. Au fost omagiați cu recunoștință și respect aceia care au avut curajul și tăria să întemeieze Asociația.

Col.(r) dr. Aurel V. David abordează ”Iubirea de neam și țară-virtute eminesciană cu valențe de perenitate” , arătând cât sunt de importante respectul față de părinți și locurile natale, credința și educația creștină, asumarea și apărarea identității neamului. .

Despre evoluția securizării românilor în arcul carpatic, din fostele județe Odorhei, Trei Scaune, Ciuc și Mureș-Turda scrie conf. univ. dr. Mihai Racovițan, bazându-se pe date și cifre concrete.

Un amplu studiu scrie col.(r) dr. Aurel V. David, ”Frații în veci vor fi frați” , file din epopeea primirii trupelor române în Bucovina, Transilvania, Crișana și Banat în anii 1918-1919, parcurgerea unui drum lung de glorii și de jertfe parcurs de armata română, în anul 1919, drum care s-a sfârșit la Budapesta.

Col.(r) Puiu Dumitriu Bordeiu ne prezintă figura unui diplomat al celui de-al treilea Reich la Constanța. Este vorba despre contele Emil Geiger, într-o perioadă când se obțineau victorii răsunătoare în teatrele de operații din nordul și vestul Europei.

Col. (r) Hagop Hairabetian ne prezintă ”Din amintirile unui expert în filaj”, o discuție foarte interesantă cu gl.bg.(r) Vasile Coifescu, autorul mai multor lucrări de memorialistică. La fel de interesante sunt și scrierile col.(r) Hagop Hairabetian, ”Puștiul” și ”Fantome on-line”, spărgătorii serviciilor de securitate ale unor state suverane, de col. (r) Ion Șandru.

Gl.bg.(r) Vasile Mălureanu continuă să publice ”Opoziția oamenilor de cultură față de regimul Ceaușescu”, atribuții, strategie și modalități de acțiune ale securității. Mai supunem atenției cititorilor ”Molenbeek – fieful islamismului radical din inima Europei” de col. (r) Liviu Găitan, ”Terorism. Atentate selective, iată pasul înainte al fenomenului”, de col. (r) dr. Tiberiu Tănase.

Revista publică și frumoase pagini literare, cu creațiile poeților Corin Bianu, Theodoru Borcan, Gheorghe Micle, Constantin Mușat, Mariana David, Emil Dreptate, Costică Dogaru, Gheorghe Trifu și Vasile Chercheriță. Mai putem citi și pagini din viața și activitatea Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din SRI.

Aflăm cu nemărginită tristețe plecarea la cele veșnice a generalului de armată (r) Ion Theodor Popescu, un om și ofițer care în perioada 1992-2005 a coordonat departamentele de logistică ale Serviciului Român de Investigații, fiind cel mai longeviv șef al administrației Serviciului.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on iulie 30, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.