Proiectul „Drumul Catedralelor de lemn maramureşene” al biroului de catehizare a tineretului

În cadrul Patriarhiei Române, anul 2019 a fost desemnat Anul omagial al satului românesc, al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari. În acest sens, Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului a organizat mai multe evenimente cultural – educaționale prin care au fost evidențiate comunitățile din satele noastre tradiționale.

Unul din proiectele principale pentru acest an este „Drumul Catedralelor de Lemn ale Maramureșului”, la inițiativa și sub coordonarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului și realizat cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș, prin care s-a gândit un traseu de la biserica monument istoric din Rogoz până la biserica monument istoric din Borșa. Cunoscând situația îngrijorătoare a satelor românești în general și maramureșene în special dorim prin implimentarea acestui proiect eviențierea frumuseții valorilor culturale și spirituale ale satelor din Maramureș.

Întrucât arta lemnului este mult reprezentativă pentru această zonă plină de spiritualitate, considerăm de bun augur realizarea unui pelerinaj în care vor fi implicați 50 de tineri din Municipiul Baia Mare cu rezultate deosebite la învățătura sau care au adus o contribuție deosebită la organizarea activităților cu și pentru tineret în anul 2018 și peste 800 de tineri din comunitățile rurale incluse în traseul ce urmează a fi parcurs. Proiectul este unul cu totul inedit întrucât se dorește ca traseul fixat (Rogoz, Plopiș, Breb, Budești, Bârsana, Sârbi, Glod, Poienile Izei, Botiza, Rozavlea, Ieud, Bogdan Vodă, Săliștea de Sus, Moisei, Borșa) să fie parcurs prin intermediul căruțelor în intervalul a 5 zile, în perioada 16-20 august 2019.

La fiecare biserică de lemn tinerii drumeți vor fi întâmpinați de grupurile tinerilor din comunitatea respectivă, prilej cu care se va prezenta istoricul bisericii, se va săvârși o slujba de pomenire în memoria ctitorilor și se va lua pământ în urne special pregătite, care urmează a fi depuse în spațiul muzeal din incinta Catedralei Episcopale „Sf. Treime” din Baia Mare. Întregul program va fi înregistrat video urmând a se realiza un material documentar cu privire la bisericile de lemn din județul Maramureș și contribuția lor la dezvoltarea comunităților. De asemenea se va realiza un album foto cu instantanee din cele cinci zile de drumeție.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on august 13, 2019. Filed under Cultură, Educație, Spiritualitate. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.