Ardudenii, sătmărenii și toți oamenii faini au petrecut de minune în ”Cetatea Codrului”!

Vineri, 16 august, lângă Cetatea Orașului Ardud a avut loc un eveniment îndrăgit, organizat de cei mai frumoși codreni, pentru toți cei care au dorit să-și petreacă ziua de vineri în compania cântecelor, dansurilor și costumelor populare: Festivalul Folcloric ”Cetatea Codrului”, care a ajuns la cea de-a VII-a ediție. Organizatori au fost Primăria, Consiliul Local al oraşului Ardud, Asociația Culturală „Dr. Augustin Mircea” Ardud cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare. 

După parada portului popular, de la fosta Primărie până la Cetate, a avut loc deschiderea oficială pe scena amplasată la Cetate. Au participat primarul Ovidiu Duma, consilierul județean Adrian Cozma, consilieri locali din Ardud, conducători ai administrațiilor publice locale din Veleatino, Ucraina și Nagyecsed, Ungaria – orașe înfrățite cu Ardudul, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Robert Laszlo.

Cu toții au avut cuvinte de laudă și apreciere la adresa festivalului, care de la an la an reunește interpreți și formații îndrăgite și de succes. Întregul spectacol a fost prezentat de Sergiu Vitalian Vaida împreună cu Nănașii, care au realizat și emisiune pentru Tvr Cluj.

Programul artistic a început cu Ansamblul folcloric de dansuri maghiare din Acâș, Napkor – Ungaria apoi au urmat membrii Ansamblului folcloric din Veleatino, Ucraina, Ansamblul folcloric al județului „Doruri Sătmărene” Satu Mare alături de Silvia Șuth, Darius Câmpean, Liliana Bota – soliști vocali și Bogdan Bota – solist instrumentist. Invitată: Adelina Costina; Ansamblul folcloric din Nagyecsed, Ungaria.

Ardudenii de la Ansamblul folcloric „Cetatea Codrului” cu soliştii: Malvina Madar Iederan, Cornel Pop, Viorel Variu, Sara Alexandra Ciorba, Paula Cornea și Vlad Jurchiș au fost foarte bine primiți de public și susținuți. Au urmat Ana Holdiș Pop cu Taraful ”Ceatăra” din Carei, Romina Sîrbe și Cristian Totpati.

Adevăratul spectacol al celor mai faini și mai de treabă oameni din aproape tot județul Satu Mare, a fost oferit de Petrică Mureșan împreună cu instrumentișii săi. Ardudeni, sătmăreni, tășnădeni, invitați, cu toții au petrecut de minune pe ritmurile pieselor cântate de celebrul interpret. S-a încins o horă frumoasă în fața scenei la care s-a alăturat inclusiv primarul Ovidiu Duma, și toți cei care au vrut să facă din Cetatea Ardudului în seara de 16 august cetatea veseliei și a petrecerii autentice românești!

Sava Negrean Brudașcu a cântat tuturor despre patriotism și credință. A încântat publicul din Ardud cu piesele sale din zona Sălajului. În încheierea serii, Sergiu Vitalian Vaida împreună cu Nănașii au mai oferit momente vesele și melodii ritmate, cu care de altfel au presărat programul festivalului.Primarul Ovidiu Duma a spus că avem nevoie de acest festival, care este organizat pentru a promova, păstra și duce mai departe frumoasele tradiții populare, dansurile, muzica atât de variată și colorată și costumele autentice. De la o ediție la alta, Festivalul Folcloric ”Cetatea Codrului” crește în calitate și unește iubitorii folclorului din mai multe țări, dovadă că toți ne iubim și ne cinstim tradițiile, obiceiurile și muzica populară, indiferent de limbă!

Elena Ioana Koka  

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 17 august 2019. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.