Dictatul de la Viena din 30 august 1940, comemorat cu diverse manifestări la Satu Mare

În organizarea Asociației Județene a Românilor Refugiați, expulzați și deportați în Urma Dictatului de la Viena, a Muzeului Județean Satu Mare, Societății Cultural Patriotice ”Avram Iancu” Satu Mare, Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA Despărțământul Carei, Asociației Județene a Pensionarilor Satu Mare și Ligii Pensionarilor ”Unirea” Satu Mare, a fost comemorat dictatul de la Viena, 30 august 1940.

Evenimentul a avut loc vineri, 30 august începând cu ora 16.00 la Muzeul Județean Satu Mare, Bulevardul Vasile Lucaciu nr.21 sub genericul ”Cine nu își cunoaște trecutul, va fi condamnat să-l repete” (Goethe).

În sala de festivități a Muzeului Județean Satu Mare, festivitatea a început cu intonarea Imnului de Stat al României, care a fost interpretat de corurile reunite ale asociațiilor de pensionari sătmăreni, dirijate de Renata Iovan. Apoi a urmat o slujbă religioasă de pomenire a refugiaților și expulzaților în urma Dictatului de la Viena, care a fost oficiată de preotul dr. Cristian Boloș.

A luat apoi cuvântul dr. Liviu Marta, directorul Muzeului de Istorie Satu Mare, care a spus că prin dictat a fost răpit României un teritoriu de peste 43.000 km2, fără nicio consultare populară. În fiecare an comemorăm acest eveniment tocmai pentru ca românii să nu uite.

Viceprimarul municipiului Satu Mare, Adrian Albu a luat cuvântul și a vorbit despre semnificația pentru români a dictatului, care a adus multe suferințe poporului român din nordul Ardealului. Maghiarii nu pot să uite că Transilvania este pământ românesc. A vorbit apoi despre ceea ce s-a întâmplat în România în zilele următoare dictatului, numirea de către rege a primului ministru Ion Antonescu, care apoi a reușit să obțină demisia regelui Carol al II-lea. Astăzi trăim în Uniunea Europeană, suntem populație majoritară. E dreptul nostru să trăim de mii de ani aici, a spus Adrian Albu.

A urmat la cuvânt prof. univ. dr. Doru Radosav, care a susținut o amplă prelegere despre semnificația Testamentului lui Avram Iancu, un document de maximă importanță pentru români, care a fost păstrat de familia Rațiu și în cele din urmă donat Bibliotecii Centrale Universitare ”Lucian Blaga”. Dr. Doru Radosav a combătut sondajul neinspirat al ziarului ”Informația Zilei” cu privire la consultarea populației, dacă mai e nevoie sau nu de comemorarea dictatului. L-a numit nefericitul sondaj, care ar discredita evenimentul. Testamentul lui Avram Iancu are o actualitate, și anume, formarea juriștilor care să obțină cu arma dreptului idealurile românilor. A vorbit despre istoria umbrită a lui Avram Iancu, deoarece istoria trebuie cunoscută așa cum a fost.

Dr. Daniela Bălu a vorbit despre evenimentele legate de Dictat, din vara anului 1940, când România a fost îngenuncheată de marile puteri fasciste. A vorbit despre consecințele Dictatului, refugiere a peste 19.386 de români și nu 2.562 despre care vorbesc statisticile maghiare. Vorbitoarea a prezentat o serie de documente cu privire la refugiați. Trebuie să păstrăm viu spiritul românesc și să nu uităm că românii au fost maltratați de regimul horthyst.

A primit cuvântul și Maria Han, refugiată din Ianculești, care a povestit despre clipele de groază trăite în acele vremuri. Dr. Daniele Bălu a vorbit despre o carte minunată, al cărei autor este americanul Milton G. Lehrer, carte care a fost reeditată prin grija Editurii Citadela din Satu Mare, și Asociația ”Codrenii”, cu prilejul Centenarului Marii Uniri.

Evenimentul comemorativ a cuprins și un program artistic, au cântat corurile reunite ale asociațiilor de pensionari, după care toți cei prezenți s-au deplasat la Troița din centrul Sătmarului, unde au depus coroane și jerbe de flori. Coloana a trecut apoi pe la statuia dr. Vasile Lucaciu, unde au fost interpretate mai multe cântece și s-au depus jerbe de flori. Asistența a plecat apoi spre bustul eroului național Avram Iancu, unde de asemenea au depus jerbe de flori.

Prof. Carol C. Koka

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 30 august 2019. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

One Response to Dictatul de la Viena din 30 august 1940, comemorat cu diverse manifestări la Satu Mare

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.