Scriitorii și oamenii de cultură sătmăreni l-au comemorat pe Jorge Luis Borges la 120 de ani de la naștere

Marți, 10 septembrie 2019, de la ora 16:00 în Grădina ”Poesis” a avut loc comemorarea poetului și eseistului Jorge Luis Borges, unul dintre cei mai de seamă scriitori ai secolului al XX-lea. Evenimentul a fost organizat sub auspiciile Ministerului Culturii, Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare, Revistei ”Poesis” și Cenaclului Literar ”Afirmarea”.

Printre participanți s-au numărat: Ioan Nistor, Alexandru Zotta, Gheorghe Cormoș, Ioan Tipu Sălăgeanu, Cornel Burcea, Dana Criste, Carol C. Koka, Mihai Sas, Ovidiu T. Pop, Aurel Pop, Georgeta și Claudiu Govor. Moderatori au fost Dumitru Păcuraru, George Vulturescu, Ionică Moldovan.

Pentru început a luat cuvântul George Vulturescu, care a subliniat meritele acestui fruntaș al culturii universale care a fost Jorge Luis Borges. Cu el, membrii Cenaclului ”Afirmarea” inaugurează un nou ciclu de ședințe. La rândul lui, Dumitru Păcuraru a felicitat Direcția Județeană pentru Cultură Satu Mare pentru organizarea acestui eveniment. J.L. Borges a fost un mare poet, care din păcate începe să fie uitat.

La rândul său, Zamfir Danciu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare a prezentat câteva date biografice ale poetului Jorge Luis Borges. El s-a născut la 24 august 1899 la Buenos Aires. Din anii 50 a fost nominalizat la Premiul Nobel, dar nu a fost distins niciodată, pentru că a simpatizat cu dictatura lui Juan Peron. În anul 1955 a fost numit director al Bibliotecii Naționale iar între 1950 și 1953 a fost președintele Uniunii Scriitorilor din Argentina. Poetul a declarat că niciodată nu l-a susținut pe dictator.

Alexandru Zotta a vorbit pe larg despre receptarea operei lui Borges și ce trebuie să facem ca să o putem recepta. Este greu, a spus el, să facem distincție între realitate și ficțiune. Textul lui Borges ne place, dar ne provoacă în același timp. Alexandru Zotta a dat citire unui fragment pe care apoi l-a comentat spunând că opera lui Borges se bazează pe memorie.

Au mai luat cuvântul Voicu D. Rusu, care a vorbit despre cum trebuie receptată opera lui Borges. Ioan Nistor a spus că J.L. Borges este un scriitor care cunoaște bine omul, din opera lui rezultă o doză mare de relativitate.

Discuțiile au fost punctate de citirea unor poeme de J. L. Borges. Au citit: Dana Criste, Ovidiu T. Pop, Viorica Cherecheș, Claudiu Govor, Carol C Koka, Aurel Pop, Gheorghe Cormoș, Ioan Anițaș, Cornel Burcea, Mihai Sas, și George Vulturescu.

Carol C. KOKA

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 10, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.