Complex multifuncțional de agrement la Tășnad, în valoare de 150 milioane de euro

Primăria Orașului Tășnad vă prezintă primele imagini de concepție din proiectul viitorului complex multifuncțional de agrement care va fi realizat în Ștrandul Termal. Valoarea proiectului este de 150 de milioane de euro. 

Reamintim că la sfârșitul anului 2018, după mai mult de un an de muncă, Primăria Orașului Tășnad a finalizat Planul Urbanistic Zonal pentru zona turistică. Acest PUZ prevede o dezvoltare importantă a acestei zone pentru următorii 5-8 ani, ceea ce va necesită o cantitate de apă geotermală mult mai mare (cca. 40-50 l/s) decât cea disponibilă azi (cca. 7,8 l/s) sau cea care ar putea să fie furnizată de forajul actual după reparația acestuia (cca. 11,5 l/s). În aceste condiții s-a inițiat obținerea actelor pentru licența de dare în administrare a unui perimetru geotermal în vederea explorării, urmând a se întocmi actele solicitate pentru obținerea autorizării începerii activității miniere (de forare).

PUZ-ul finalizat prevede multe investiții de anvergură, care vor dezvolta zone atât pentru tineret, cât și pentru persoanele în vârstă.

În primul rând sunt necesare investiții pentru realizarea regularizării pârâului Cehăluț, împreună cu un lac de baraj (de cca. 4-6 ha) cu nivel controlat care sa preia viiturile din amonte (care va putea să fie și lac de agrement și/sau pescuit sportiv). În urma acestei lucrări se vor realiza viitoarele căi principale de acces auto și pietonal, inclusiv utilitățile necesare (apă, canal, apă geo primară și uzată), energie electrică, gaz, interne și telefonie, etc).

Putem aminti doar câteva din investițiile majore care se vor realiza: prin compartimentarea bazinului 2 se va obține un bazin semi-olimpic descoperit, cu apă dulce tratată și 2 bazine cu apă geo de cca. 300 mp, un bazin semi-olimpic acoperit, cu apă dulce (încălzită cu apă geo), un bazin multifuncțional pentru recreere (cu tobogane și alte facilități pe care le au sistemele cele mai moderne) cu apă dulce (încălzită cu apă geo), se va realiza extinderea și modernizarea pavilionului de iarnă și a vestiarelor și toaletelor de la clădirea actuală de pe plajă, se va realiza un complex sportiv multifuncțional (cu teren de fotbal de dimensiuni normale și gazon încălzit cu apă geo uzată, terenuri de tenis, handbal, volei, baschet, fotbal cu suprafețe de tartan sau gazon sintetic, vestiare, etc), un aquapark cu toate facilitățile și dotările cele mai moderne, un parc balnear de recreere și tratament cu o zonă lagunară (cu nuferi, etc), un club de golf, zonă de club de noapte acoperit (iarna) și ring de dans descoperit (vara), etc.

Pentru o eficientizare mai bună a tuturor acestor investiții, este necesară alimentarea acestora cu apă geotermală, ori pentru folosire directă în bazine, ori pentru folosire indirectă (încălzirea apei dulci din bazine, încălzirea apei calde pentru dușuri – ca să nu folosim gaz!, degivrare zone circulație intensă, încălzire gazon stadion sau terenuri sport, iar la cele care sunt închise este nevoie de încălzire prin calorifere, ventilo-convectoare, pardoseală, dezumidificare piscine, etc și apa astfel răcită parțial va putea fi folosită în piscine).

Suplimentar, investitorii care vor dori să concesioneze terenuri pentru diferite investiții (hoteluri, moteluri, complexe turistice, centre de tratament balnear și de înfrumusețare, etc) vor fi interesați doar dacă vor putea beneficia de apă geotermală.

Această stațiune, deși este greu de crezut pentru foarte multă lume, trebuie să se dezvolte în așa fel încât să ajungă la nivelul oricărei stațiuni care este la vest de noi! Și acest lucru se poate realiza doar cu idei constructive, încredere, muncă asiduă, dăruire și, bineînțeles, mulți bani!

Multă lume se întreabă de ce se investește așa de mult în ștrand? Răspunsul este clar: ștrandul este cel mai important punct economic al orașului! Nu numai din punct de vedere al veniturilor efective realizate de ștrandul termal, ci și al veniturilor realizate de agenții economici care activează în această zonă, creând astfel multe locuri de muncă. Investițiile făcute acum și în următorii ani în ștrand (mai ales din finanțări nerambursabile interne sau externe), în 2-3 ani pot aduce localității fonduri pentru a dezvolta mult mai mult orașul și satele aparținătoare (inclusiv modernizarea și extinderea iluminatului public în oras și sate, modernizarea străzilor, drum ocolire trafic greu, a parcurilor, a locurilor de joacă, a școlii, liceului și grădiniței, etc). Dacă nu s-ar face investiții acum în ștrand (și mai ales într-un nou foraj), ar conduce în următorii 5 ani la căderea economică a localității!

În perioada 16 septembrie – 15 octombrie 2019 (poate chiar 31 octombrie), cei care doresc să studieze ce ar însemna lipsa apei goetermale pentru orașul Tășnad, vor putea face o comparație cu perioade similare ale anilor anteriori, fiindcă forajul actual va intra în reparații și furnizarea apei geotermale va fi sistată.

În concluzie, Primăria Orașului Tășnad consideră că modernizarea și dezvoltarea ștrandului este esențială pentru dezvoltarea viitoare a întregului oraș, incluzând satele aparținătoare. Dacă nu se vor realiza în următorii ani investițiile propuse, mai ales creșterea importanta a debitului apei geotermale, dezvoltarea zonei turistice și, automat, a orașului, va deveni extrem de lentă sau, mai rău, ar putea să fie chiar stopată!

Orice dezvoltare pe termen scurt, mediu și lung se bazează pe o strategie bine concepută și pusă în aplicare corect și la timp!

Primăria Orașului Tășnad

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 14 septembrie 2019. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.