Sportul ecvestru s-a îmbinat cu arta la Ardud. Un omagiu adus celui mai nobil animal

Stadionul Cetate Ardud a găzduit duminică, 15 septembrie reuniunea a celor mai frumoși cai din țară și din regiune, alături de crescătorii lor, și un număr impresionant de iubitori ai celor mai nobile animale. ”Ziua Calului”, eveniment unicat în județul Satu Mare, a ajuns la cea de-a doua ediție și a fost organizat de Asociația Ecvestră ”Perla Neagră”, coordonator avocatul Adrian Cozma, Primăria Orașului Ardud și Rotaract Satu Mare.

Orașul Ardud a devenit din nou foarte vizitat și aglomerat, cu ocazia Zilei Calului. Ca dovadă, abia s-a putut găsi loc de parcare! Publicul care a asistat încă de la deschiderea festivă, a fost foarte numeros, mii de oameni din tot județul, și nerăbdător să admire cele mai frumoase exemplare de cai înscrise în concursul de frumusețe și cel de îndemânare atelaje. Mai ales copiii din Ardud și împrejurimi s-au bucurat mult.

Ardudul a fost ales pentru această sărbătoare, pentru că ardudenii au demonstrat în ultimii ani că promovează acte culturale de înaltă calitate și inclusiv Ziua Calului a primit, sub zidurile cetății din Ardud, conotații culturale de înaltă intensitate și trăire.

După defilarea de la Cetatea Ardud călare și cu trăsuri, împreună cu Fanfara din Beltiug, a urmat deschiderea oficială la care au participat primarul Ardudului, Ovidiu Marius Duma, consilierii locali, membri din conducerea PNL Satu Mare și Ardud. Au urcat pe scenă apoi membrii Ansamblului Folcloric ”Cetatea Codrului” care au oferit tuturor participanților buna-dispoziție pentru o duminică reușită.

S-a desfășurat concursul de atelaje, de îndemânare călare, și de frumusețe cabalină. Premiile și diplomele au fost înmânate câștigătorilor de primarul Ovidiu Duma și Adrian Cozma.

Cu ceva întârziere, publicul a asistat la un moment aparte din program, care a îmbinat frumusețea și grația sportului ecvestru cu arta: concertul susținut de BiggDima Band din Cluj Napoca, precum și un dresaj prezentat de Paszka Lehel.

”Pentru că în istoria omenirii calul nu a fost despărțit niciodată de om credem că celebrarea acestui nobil animal reprezintă în primul rând, o datorie morală pentru noi toți, cei care iubim, respectăm și admirăm frumusețea lui.

În esență, despre asta este vorba, de a ne aduce aminte, măcar într-o zi de cai, de acești prieteni care au fost alături de oameni, încă din zorii istoriei. Nu a existat nici o bătălie fără cai și chiar și inexpugnabila Troie nu a putut fi cucerită fără geniala idee a lui Ulise de a dărui troienilor un cal…troian. Știa prea bine, vicleanul stăpân din Itaca că cei din Troia nu vor putea refuza acest dar.

De multe ori, arheologii au descoperit morminte antice în care, alături de scheletele eroilor, se aflau și cele ale cailor, pentru că strămoșii noștri nu puteau dezlipi, nici măcar în moarte, omul de calul său iubit.

Apoi să nu mai vorbim de despre fabuloșii centauri! În fulguranta alergare, omul și calul păreau o singură ființă! Centaurul este simbolul adânc al unei comuniuni pe care nu o pot înțelege decât cei ce simt în șa, freamătul calului care îi poartă spre un alt tărâm”, au declarat organizatorii.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 16 septembrie 2019. Filed under Sport  , Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.