„Mesagerul Albastru”, la primul număr din acest an

Recent a apărut primul număr pe anul 2013 al revistei ,,Mesagerul Albastru, revistă de opinie şi atitudini culturale, fondată de poetul şi profesorul Ioan Andreica. Revista publică o serie de materiale interesante cu privire la fenomenul cultural din judeţul Satu Mare.

Books

Corneliu Leu în ,,Dorul de Fănuş sau despre micimea Înaltei Porţi, îşi manifestă ,,dorul duios şi adânc de scriitorul care a părăsit nu demult această lume. Pe autor îl preocupă perioada tranziţiei din România, etapă din care nu se ştie dacă am ieşit sau nu, şi pune în discuţie o serie de probleme actuale cum ar fi; ,,refacerea aviaţiei strategice a României… ca într-o a doua căsnicie cu aparatele second hand portugheze şi alte probleme de actualitate.

Ioan Andreica face o amplă prezentare a volumului ,,Noaptea nunţii, o antologie de povestiri şi nuvele italiene, în traducerea Liviei Mărcan, volum apărut la Editura Risoprint din Cluj-Napoca (2012). Operele selectate pentru traducere sunt din arsenalul literaturii italiene, şi ne ,,aduc în faţa noastră problemele spiritului şi a trupului social-uman”. Printre autorii selectaţi se numără: Giovanni Boccacio, Nicolo Machiavelli, Matteo Bandello, Giovanni Verga, Edmondo de Amicis, Luigi Pirandello şi mulţi alţii.

Un interesant interviu realizează Octavian D.. Curpaş cu Sofi Oksanen, o proeminentă scriitoare din Finlanda, ale cărei cărţi au fost traduse în nu mai puţin de 38 de limbi. Autoarea dezvăluie aspecte interesante din munca sa de creaţie, referitoare concret, la elaborarea  romanului ,,Vacile lui Stalin şi ,,Purificare, un roman de succes care a apărut în 40 de ţări.

Nicolae Pop face o generoasă prezentare a poetului şi scriitorului Vasile Bărbuş-Crăţu, un om al condeiului cu valoroase creaţii literare, inspirate din diferite domenii, un om ambiţios, în sensul creativ şi perseverent, calităţi rar întâlnite astăzi. Vasile Bărbuş-Crăţu a publicat recent un volum de stihuri ,,Pasărea – Nord, care cuprinde 80 de poeme ce oglindesc stări şi impresii din spaţiul sătmărean dar şi cel maramureşean. Următorul volum al scriitorului va fi ,,Clepsidra iubirii, în curs de apariţie, care va descrie clipe din viaţă trăite şi petrecute care ,,vor deveni un deliciu pentru fiecare cititor.

Profesorul Graţian Jucan sennează eseul ,,Colaborarea M. Eminescu – E. Baican, în care surprinde episoade din prietenia poetului naţional cu folcloristul E. Baican, prietenie care ilustrează interesul lui Eminescu pentru patrimoniul popular. Baican şi-a făcut debutul în literatură la îndemnul şi sub îndrumarea lui Mihai Eminescu.

Ioan Andreica mai semnalează apariţia unei excelente lucrări a dr. Viorel Câmpean ,,Vezendiu – 750 de ani de atestare documentare. Bazându-se pe o temeinică documentare, autorul reuşeşte să readucă în conştiinţa oamenilor de azi istoria acestei localităţi româneşti ,,un adevărat izvor de oameni care au iubit Cartea, Biserica şi Neamul”. Vezendiul fiind una din puţinele localităţi din judeţul Satu Mare care se poate lăuda că a adunat atâţia oameni de seamă, născuţi într-un sat şi plecaţi să cucereasă lumea.

Profesorul Carol C. Koka este prezent cu un foarte bine documentat articol care prezintă demersurile părintelui cărturar dr. Aloisie Tăutu, în apărarea intereselor legitime ale românilor greco-catolici din nou înfiinţata colonie Colonel Paulian, după 1920. Luările de poziţie ale părintelui Tăutu au văzut lumina tiparului în ziarul ,,Vestitorul”, organ de presă  la care a colaborat mai mulţi ani. De asemenea, se semnalează apariţia volumului ,,Satu Mare – repre de cronologie istoricăîntocmit de profesorul Carol C. Koka, o contribuţie importantă la cunoaşterea cursului viu şi memorabil al istoriei oraşului Satu Mare.

  

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on ianuarie 24, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.