Dublu eveniment cultural, mâine la Sala Multimedia a Bibliotecii Județene

Joi, 23 mai, cu începere de la orele 15.00, la Biblioteca Judeţeană Satu Mare va avea loc un dublu eveniment: lansarea cărţii ”Însemnările unei diriginte”, scrisă de profesoara Nicoleta Câmpian şi vernisajul expoziţiei de pictură “Crucişorul în imagini idilice”, realizată de bibliotecarul, artistul şi scriitorului Dan Marius Cosma.

COPERTA insemnari

”Însemnările unei diriginte” este a doua carte a Nicoletei Câmpian, după volumul de teatru şcolar ”Zâmbet de copil”, publicat în 2011. ”Însemnările” sunt construite sub forma unui jurnal ce destăinuie experienţa de dascăl şi diriginte a autoarei.

“Nicoleta Câmpian se recomandă prin activitatea sa de la catedră: dascăl erudit, devotat şi implicat în toate activităţile şcolare şi extracurriculare ale elevilor săi, un prieten de nădejde al Bibliotecii Judeţene Satu Mare. În calitatea sa de diriginte este un model pentru cadrele didactice şi pentru copii şi credem că orele de dirigenţie ale Nicoletei sunt activităţi “de suflet” şi de îndrumare, menite să le insufle elevilor săi principii de conduită etică şi morală de înaltă ţinută”, a declarat Angela Câmpian, directorul interimar al Bibliotecii Judeţene Satu Mare.

În ceea ce priveşte expoziţia de pictură a lui Dan Marius Cosma, aceasta însumează un număr de 20 de picturi, ce înfăţişează peisaje din satul Crucişor, dar şi două naturi statice, realizate într-o manieră realist-impresionistă. Privitorul poate să cunoacă, prin intermediul picturilor, străzile Crucişorului, câteva dintre casele sale bătrâneşti, şi împrejurimile satului, surprinse în toate anotimpurile.

Pictorul Dan Marius Cosma se află la prima sa expoziţie, după ce şi-a făcut loc în literatură prin romanele ”Corina”, ”Duhul eclipsei” , ”Cristian Dinstele” şi monografia ”Crucişor la răscruce de vânturi”. După lansarea monografiei comunei Crucişor, în septembrie 2012, expoziţia de faţă se doreşte a fi un nou mod de promovare a acestei localităţi din zona Codrului, reamintindu-le totodată sătmărenilor că aici există locuri de o frumuseţe aparte. Expoziţia va fi prezentată de către prof. Gheorghe Gheorghiade şi prof. Nicolae Pop.

Cunoscut prietenilor şi colegilor de breaslă din Satu Mare mai mult prin scrierile sale, Dan Marius Cosma îi surprinde pe mulţi dintre sătmăreni prin latura sa artistică, de pictor. Mirarea lor este îndreptăţită însă dacă ne gândim că autorul nu a mai expus până acum în oraşul de pe Someş. Pentru Dan Marius Cosma – absolvent al Facultăţii de Arte Vizuale şi Design din Oradea (promoţia 2001), membru stagiar al U.A.P. şi, pentru o vreme, profesor de desen la Şcoala Octavian Goga din Satu Mare – expoziţia personală, reprezintă un debut, autorul participând până acum doar la expoziţii colective în Baia Mare şi Oradea.

“Artistul a ales să-şi expună lucrările în găzduirea Bibliotecii Judeţene Satu Mare, întrucât această prestigioasă instituţie îl reprezintă în ultimii cinci ani, de când este bibliotecar în comuna Crucişor. Este, în acelaşi timp, o premieră şi pentru Biblioteca Judeţeană să fie gazda unei expoziţii de pictură, cu atât mai mult cu cât vernisajul acesteia are loc in contextul unei lansări de carte – Însemnările unei diriginte”, a mai declarat Angela Câmpian.

Expoziţia este deschisă în holul Sălii Multimedia al Bibliotecii Judeţene Satu Mare, în perioada 23 mai-7 iunie 2013. Ambele evenimente vor avea loc în Sala multimedia a Bibliotecii Judeţene.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on mai 22, 2013. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.