Patrimoniul județului Satu Mare, promovat în cadrul proiectului transfrontalier EPICAH

Satu Mare este gazda ultimei întâlniri a partenerilor proiectului de cooperare interregională EPICAH – Effectiveness of Policy Instruments for Cross – Border Advancement in Heritage (Eficiența Instrumentelor Politice pentru Promovarea Moștenirii Transfrontaliere). În perioada 24-25 septembrie, un grup de experți și echipa de management a proiectului participă la un seminar de lucru și vizite de studiu la mai multe obiective din județ.

Seminarul tematic a fost organizat astăzi la Centrul Tehnologic din Satu Mare, iar în cadrul lucrărilor au fost prezentate bunele practici în cooperarea transfrontalieră în domeniul conservării, protejării, promovării și dezvoltării patrimoniului natural și cultural. Cu ocazia acestei întâlniri, vor avea loc și vizite de studiu pentru prezentarea unor bune practici în cooperarea transfrontalieră, printre care: biserica medievală de la Acâș, castelul din Carei, cuptoarele dacice de la Medieșu Aurit și biserica din Mariapocs (Ungaria).

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare este unul dintre cei 9 parteneri ai proiectului din țări precum Portugalia, Spania, Italia, Ungaria, Grecia, Estonia, Cehia.

„Noi, partenerii acestor proiecte transfrontaliere, vom merge la Bruxelles și vom face lobby pentru aceste activități, care până la urmă doresc să impulsioneze creșterea economică în aceste zone de frontieră prin dezvoltarea turismului transfrontalier și nu numai. Județul Satu Mare are și alte proiecte cu contracte de finanțare semnate și care doresc să pună în valoare patrimoniul cultural. Mă refer în primul rând la un proiect care este realizat de Muzeul Județean Satu Mare și Muzeul Județean Szabolcs-Szatmár-Bereg. Prin cele peste 2 milioane de lei care ne revin din acest proiect, vom reabilita și dota clădirea centrală a Muzeului Județean Satu Mare”, a declarat Pataki Csaba, președinte al Consiliului Județean Satu Mare și președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Județul Satu Mare.

Prin proiectul EPICAH se pune un accent deosebit pe resursele culturale și naturale situate în zonele de graniță, cum ar fi pădurile, mările, monumentele, râurile sau podgoriile. Partenerii proiectului învață unii de la ceilalți și își împărtășesc cunoștințele și provocările cu care se confruntă în ceea ce privește dezvoltarea transfrontalieră.

Proiectul este finanțat prin Programul Interreg Europe și are un buget total de 1.707.360 EUR din care 1.451.256 EUR din Fondul European de Dezvoltare Regională și are o perioadă de implementare de 5 ani (2017-2021).

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 24, 2019. Filed under Locale, Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.