Tânărul poet Adrian Lupescu a prezentat la Cenaclul ”Cronograf” poeme ca un jurnal al senzațiilor

Marți, 24 septembrie 2019, începând cu ora 16:00, la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, a avut loc ședința de lucru a Cenaclului literar ”Cronograf”. În cadrul ședinței a fost prezentat tânărul poet Adrian Lupescu, de 15 ani, care a citit din creațiile sale un set de 14 poeme. Poemele au avut titlurile: ”Hero”, ”Un CV la îndemână”, ”Borderline”, ”Deșert”,  ”Și Dumnezeu” ”Cu Chagall”, ”Echilibru”, ”Cândva, într-o zi”, ”Pescar”, ”Cât de albastru”, ”Genesis” etc.

Membrii cenaclului au luat cuvântul și au făcut, în general, aprecieri pozitive, încurajatoare la adresa tânărului poet. Ana Cicio a spus că poetul pune accentul pe naștere în mai multe rânduri, și că unele poeme par dure la prima vedere. Tânărul este pe un drum bun, face dovada maturității, este interesant de știut ce va scrie în viitor.

Manuela Breban a mai făcut observația că ar fi bine dacă autorul ar citi cât mai multă literatură, poeme, pentru a-și lărgi orizontul. La rândul lui, Vasile Conioși Mesteșanu a apreciat pozitiv poemele citite, cu toate că realitatea este mult mai dură decât reușește poetul să o surprindă în poemele sale. Poemele sunt bine scrise, autorul dă dovadă de multă maturitate. Bonta Ileana a fost de părere că poemele sunt rezultatul ultimelor sale lecturi ”din care a scris ceva ca să se păstreze”.

Teodor Curpaș a făcut o amplă analiză poemelor citite și a ajuns la concluzia că poemele îl depășesc pe autor ca vârstă. El scrie poezii mature pentru vârsta pe care o are. Trebuie să scrie o poezie care să atragă cititorul, pentru el viața abia acum începe. Să scrie poezii cu mai multă căldură și să continue să scrie, asta este important.

Felician Pop a remarcat faptul că autorul este oarecum ieșit din tiparele obișnuite. Scrie poezii care se bazează pe fapte reale, autorul reușește să pună mii și mii de întrebări. Unii tineri încearcă să imite pe cineva, însă Adrian nu imită, scrie serios, chiar și muzica pe care o compune este o muzică matură. Scrie poeme care sunt parcă un jurnal al senzațiilor.

Gheorghe Cormoș a remarcat faptul că poetul reușește să scrie poezii cu cuvinte simple, poezia lui curge și se termină frumos.

Au mai luat cuvântul Mihai Sas, Carol C. Koka, Loredana Știrbu. Cu toții au apreciat pozitiv calitatea poemelor. ”Este unul dintre tinerii poeți care începe să devină vizibil”, a spus Loredana Știrbu și l-a felicitat pentru curajul de a veni în fața cenaclului cu poemele sale. A apreciat că el pune ambiție și perseverență în tot ceea ce scrie.

La ședința cenaclului au fost prezenți și Cornel Burcea, Georgeta Govor, Vasile Nechita, Bogdan Crivăț și George Negrea.

În partea finală a ședinței s-a perfectat acțiunea de comemorare a poetului Ion Vădan (1949-2012), eveniment care va avea loc în data de 1 octombrie, începând cu ora 12.00 la Biblioteca Județeană Satu Mare, apoi la ora 16:00, în satul Gelu va avea loc atribuirea numelui poetului Căminului cultural din localitate.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on septembrie 24, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.