Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Satu Mare aniversează 100 de ani de existență

Sărbătorirea la Colegiul Național ”Mihai Eminescu” a 100 de ani de existență a liceu cu limbă de predare românească a fost organizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Satu Mare, Consiliului Județean Satu Mare, Asociației de Părinți a Colegiului Național ”Mihai Eminescu”, Centrului Cultural ”G.M. Zamfirescu” Satu Mare și a conducerii colegiului.

Joi, 3 octombrie, de la ora 10.00, în holul colegiului a avut loc dezvelirea plăcii aniversare, vare a fost sfințită de un sobor de preoți. Au fost de față numeroși invitați, foști elevi ai colegiului și elevii actuali.

Au fost rostite scurte cuvântări din partea viceprimarului municipiului Satu Mare, Adrian Albu, directorului Direcției de Cultură Satu Mare, Zamfir Danciu, și directorului Muzeului Județean Satu Mare, dr. Liviu Marta. S-a vizitat apoi expoziția ”100 de ani în imagini și documente”, organizată pe coridoarele și în sălile de clasă ale școlii. Exponatele vorbesc despre evoluția în timp a școlii și mai cu seamă din ultimii 100 de ani.

De la ora 12.00 a avut loc lansarea publicațiilor dedicate centenarului, ”Centenarul eminescienilor sătmăreni (1919-2019)” și revista colegiului ”Luceafărul și noi”. Oaspeții au fost salutați cu căldură de către directorul colegiului, profesorul Liviu Rotaru. A fost intonat Imnul de Stat al României și Imnul Colegiului, care a fost scris de profesoara Adriana Moldovan.

Cei prezenți în sala festivă au avut ocazia să vizioneze un film care a trecut în revistă istoria liceului, azi colegiu național. În anul 1969 s-au pus bazele revistei ”Luceafărul”, iar în anul 2000 liceul a primit titlul de Colegiu Național, care apoi a pus bazele Asociației Colegiilor Naționale Centenare.

Printre vorbitori s-a numărat și profesorul Călin Durla, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare, care a scos în evidență rezultatele foarte bune obținute de elevii școlii și i-a îndrumat să continue această tradiție. A mai reținut atenția cuvântarea profesorului Teodor Rif, cel care a transmis urările de bine ale Colegiului Național ”Samuil Vulcan” din Beiuș.

Au luat apoi cuvântul profesor dr. Georgeta Cozma și profesor Delia Seicean, care au prezentat cel mai recent număr al revistei ”Luceafărul și noi”, ediție omagială. Dr. Ovidiu T. Pop a prezentat alături de dr. Aurel Pop, lucrarea ”Centenarul Eminescienilor sătmăreni 1919-2019”, apărută de Editura Citadela.

Lucrarea cuprinde profesorii fondatori ai învățământului românesc sătmărean: Petru Bran, Martin Culen, dr. Vasile Lucaciu, manifestările omagiale care au avut loc la Liceul ”Mihai Eminescu”, cei care au cinstit în mod deosebit școala în care au studiat sau și-au desfășurat activitatea, profesorii și elevii liceului autori de manuale și cărți în perioada de activitate.

Lucrarea cuprinde numele elevilor premiați la Olimpiadele Naționale. Cea mai mare parte a lucrării cuprinde numele și activitatea celor 100 de eminescieni sătmăreni care s-au distins cu o activitate prestigioasă.

Evenimentele dedicate Centenarului Colegiului Național ”Mihai Eminescu” vor continua vineri, 4 octombrie, când între orele 9.30 și 13,00 va avea loc vizitarea colegiului, iar la ora 15.30 la Casa de Cultură a Sindicatelor, va avea loc reuniunea de gală a absolvenților, profesorilor și partenerilor.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 3 octombrie 2019. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.