Expoziție comună a artiștilor fotografi careieni și a colaboratorilor lor din Nyíregyháza, la Satu Mare

Joi, 3 octombrie 2019, la Galeria de Arte Plastice a Consiliului Județean Satu Mare a avut loc vernisajul expoziției comune de artă fotografică „TRANSIT”, realizată de Fotoclubul „Vasile Vénig László” din Carei, în colaborare cu Fotoclubul „Helios-Art” din Nyíregyháza.

Expoziția este deschisă publicului în perioada 3 – 23 octombrie 2019, conform programului Galeriei de Arte Plastice a Consiliului Județean Satu Mare. Vernisajul a fost moderat de Keresztesi Monika, vicepreședinte al Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare. Au vorbit Gergely Csaba, președintele A.A.P.S.M., și invitații Horváth Miklós, din partea Clubul „Helios-Art” din Nyíregyháza, și Bikfalvi Zsolt, din partea Clubului Foto ”Vasile Vénig László”.

De la Clubul Foto Helios-Art din Nyíregyháza expun: Balogh Gábor, Baloghné dr. Kovács Matild, Horváth Miklós, Jánosik István Tamás, Koncz András, Németh Péter, Sikolya Tibor, Zima Sándor.

Din partea Clubului Foto ”Vasile Vénig Lászlo” artiștii fotografi: Bikfalvi Zsolt A.FIAP, Dragoș Georgescu, dr. Hágó Attila Nándor, Marius Georgescu, Farkas Alexandra, Csomai Dávid, Enyedi Zsolt, Simay Zsolt.

Clubul Foto Helios-Art din Nyíregyháza s-a înființat în anul 2007, având în componență 10 membri. Scopul principal al clubului este de a susține dezvoltarea aptitudinilor artistice și tehnice ale membrilor săi. Clubul sprijină membrii în organizarea de expoziții și dezvoltarea de proiecte, atât individuale, cât și de grup. În decursul unui an, încă de la înființare, au loc întâlniri cu fotografii o dată la două săptămâni, la Casa de cultură „Városmajor” din Nyíregyháza.

În cadrul întâlnirilor se discută atât probleme legate de tehnica fotografică, cât și detaliior organizatorice. Clubul foto are relații de bună colaborare cu clubul de film „NYÍRI”, oparte din membrii clubului foto fiind și membri în cineclubul „NYÍRI”. Au participat, alături de membrii cineclubului „NYÍRI” la o serie de tabere de creație foto – film. Fotografii au realizat fotografii documentare.

Fotoclubul participă anual la Salonul Național de Fotografie, la expozițiile realizate de Asociația Artiștilor Fotografi Maghari și la Salonul Asociației Artiștilor Fotografi Maghiari. În fiecare an își expun creațiile în orașe precum Debrecen, Hajdúböszörmény, Nyíregyháza, Rakamaz și Tokaj.

Foto Clubul „Vasile Vénig Lászlo” din Carei s-a înființat în luna octombrie 2012 sub denumirea Foto Club „Castellum”, ca o necesitate în vederea aprofundării cunoștințelor în arta fotografică și a schimbului de opinii între pasionații de fotografie din municipiul Carei. După trecerea în neființă a regretatului artist fotograf Vasile Vénig Lászlo, membru de onoare al clubului, în 2013 s-a luat decizia schimbării denumirii din Foto Club „Castellum” în  Foto Club „Vasile Vénig Lászlo”.

Clubul este format din pasionați ai artei fotografice cu vârste cuprinse între 16 și 50 de ani. Artiștii fotografi au avut expoziții până în prezent la Carei, Satu Mare, Baia Mare, Oradea, Zalău, Bonțida, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Craiova, București, Orosháza (Ungaria), Matészalka (Ungaria), Budapesta (Ungaria), Veliko Tarnovo (Bulgaria) și au stabilit legături cu cluburi și asociații foto de renume din țară și străinătate.

Începând cu anul 2014, Clubul Foto careian organizează anual Salonul Internațional de Artă Fotografică, eveniment desfășurat sub patronajul Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFRO), iar din anul 2016, sub patronajul Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor Fotografi (FIAP). În cadrul evenimentului sunt selectate și expuse fotografii ale artiștilor fotografi din întreaga lume.

Programul cultural a fost asigurat la pian de elevi de la Palatul Copiilor Satu Mare, pregătiți de profesoara Moga Mariana.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 4 octombrie 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.