Noi cercetări la centrul de producție ceramică a dacilor liberi de la Medieșu Aurit

Muzeul Județean Satu Mare a demarat campania 2019 a cercetărilor arheologice sistematice de la centrul de producție a dacilor liberi de la Medieșu Aurit. În acest an săpăturile se desfășoară în zona presupusului drum de circulație dintre șirurile de ateliere de ars ceramică.

Acest drum antic străbătea de la sud spre nord centrul de producție – muzeografii și arheologii sătmăreni se așteaptă ca la marginea lui să surprindă zonele de desfacere și de prezentare ale chiupurilor fabricate în situl studiat de ei.

Reamintim importanța sitului arheologic:

  1. Este cel mai mare centru de producție ceramică din Europa din afara granițelor Imperiului Roman (în stadiul actual a cercetărilor pe 20 de hectare sunt identificate 267 de cuptoare de ars ceramică).
  2. Este singurul centru specializat pe producția vaselor de provizii din Europa, totodată aici au fost descoperite cele mai mari cuptoare de ars ceramică.
  3. Este unicat prin specializarea întregii comunități pe producția de vase ceramice (așezarea este integrată zonei de producție).
  4. În prezent este cea mai importantă cercetare din România pentru cunoașterea istoriei dacilor liberi.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 22, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.