Simpozion și spectacol artistic la Teatrul de Nord Satu Mare, de Ziua Armatei Române

La Satu Mare Ziua Armatei Române a început să fie marcată încă în 24 octombrie, când la ora 19.00 la Teatrul de Nord a avut loc un simpozion urmat de un spectacol artistic la care și-au dat concursul artiști renumiți. A fost prezent și Ansamblul ”Doruri Sătmărene” de la Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Satu Mare.

Simpozionul a fost susținut de col. Ștefan Toader, comandantul Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”. El a spus că în această zi îi omagiem și cinstim pe toți aceia care cu arma în mână au luptat pentru patrie. Evenimentele din august 1944 au impus, după întoarcerea armelor, reluarea ofensivei în Transilvania și lupta pentru eliberarea pământurilor răpite prin Dictatul de la Viena. S-a referit pe larg la lupta în condiții grele în cele trei etape cât a fost necesar pentru eliberarea întregului teritoriu.

O primă etapă a fost între 9 și 13 octombrie, etapa a doua, între 14 și 20 octombrie și în sfârșit etapa a treia între 21 și 25 octombrie, când prin luptele purtate au fost eliberate orașele Carei și Satu Mare de către Armata a 4-a, comandată de generalul Gheorghe Avramescu. Aceste victorii se datorează eroismului ostașilor români care au depus toate eforturile pentru a elibera pământul strămoșesc. Cu aceasta s-a pus capăt atrocităților săvârșite în teritoriu de către inamici. Pe teritoriul Transilvaniei, armata română a angajat un efectiv de 270.000 de oameni, din care 50.000 de soldați și ofițeri au căzut în luptă. Au fost eliberate în total, 872 de localități, dintre care 8 orașe și alte 18 localități importante.

A urmat un program artistic susținut de artiști de muzică populară Felix Galan, Marcel Avram, Ionuț Suciu, Alina Ploaie, Maria Tripon și Ansamblul Folcloric ”Doruri Sătmărene ” al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on 24 octombrie 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.