Ziua de 25 Octombrie, sărbătorită cu cel mai mare fast în orașele Satu Mare și Carei

Ziua Armatei Române a fost sărbătorită la Satu Mare vineri, 25 Octombrie cu un fast deosebit. Au fost depuse coroane de flori la Monumentul Ostașului Român.

La ora 15.30, cu participarea primului ministru al Guvernului României, Viorica Dăncilă, la Satu Mare a început ceremonialul militar. După intonarea Imnului de Stat al României a urmat un ceremonial religios și apoi depunerea de coroane de flori.

Au fost depuse o coroană de flori din partea Guvernului României, Primăriei Municipiului și Consiliului Local Satu Mare, a Consiliului Județean Satu Mare și a Ministerului Apărării Naționale.

În final a avut loc defilarea unităților militare participante: detașamentul de onoare constituit din militari din Batalionul 811 Infanterie „Dej”, Inspectoratul Poliției de Frontieră Satu Mare, Penitenciarul Satu Mare și Muzica Militară a Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”. În acest timp spațiul aerian a fost survolat de elicoptere și avioane Mig 21 Lancer.

La Carei, a fost prezent la manifestări președintele României, Klaus Iohannis, care a fost foarte bine primit de cei prezenți. Au avut loc exerciții demonstrative, prezentare de tehnică militară și atelier de tehnici de supraviețuire. Au fost prezente: detașamentul de onoare cu militari din Batalionul 811 Infanterie „Dej”, Regimentul 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentul 69 Artilerie Mixtă „Silvania”, Regimentul 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, Batalionul 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă”, Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale, Inspectoratul de Jandarmi Județean „General de brigadă Ioniță Borșan” Satu Mare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Someș” al județului Satu Mare, elevi ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” și Muzica Militară a comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

De la ora 17.00, la Ansamblul monumental „Glorie Ostașului Român” a avut loc o ceremonie militară, depuneri de coroane și jerbe de flori și ceremonie de acordare de distincții Drapelelor de Luptă ale unor unități militare, simultan cu survolarea zonei de către aeronave ale Forțelor Aeriene Române și cu sosirea „Ștafetei Veteranilor”, care a plecat din Capitală pe 17 octombrie. Ziua s-a încheiat cu retragerea cu torțe în jurul orei 19.00.

Ceremonii similare au avut loc în toate garnizoanele din ţară și la monumentele eroilor.

În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 26, 2019. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

One Response to Ziua de 25 Octombrie, sărbătorită cu cel mai mare fast în orașele Satu Mare și Carei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.