Spectacol plin de emoție, grație, eleganță, lirism și simțire românească, în orașul Ardud

În seara zilei de 25 Octombrie, vineri, programul Zilei Armatei Române de la Ardud s-a încheiat maiestuos cu un spectacol emoționant, plin de grație, eleganță, lirism și simțire românească. O reprezentație unică pentru orașul Ardud și județul Satu Mare: ”Muzica românească. Opera la Ardud”.

Să trecem direct la esență, pentru cei care nu au venit ieri la Ardud în sala de festivități, să își bucure ochii, auzul și gustul pentru arta adevărată. Un eveniment ce continuă seria manifestărilor culturale deosebite cu care ne-a obişnuit Primăria Oraşului Ardud. Așa s-a încheiat la Ardud programul manifestărilor dedicate Zilei Armatei Române, într-o astfel de atmosferă:

Organizatorii spectacolului au fost Primăria și Consiliul local Ardud, Consiliul Județean Satu Mare, Asociația Culturală „Augustin Mircea” Ardud și Asociația Culturală „Opera Vox” din Cluj Napoca. A prezentat actorul Carol Erdos de la Teatrul de Nord Satu Mare.

Au urcat pe scenă și au primit aplauzele și încântarea publicului Ansamblul de balet profesionist Opera Vox: Ioana Cristina Terebesy, Antonia Indrei, Anamaria Boancă, Sebastian Vlad, Florin Ianc, Alin Rîpă – coregrafia Vlad Sebastian; Orchestra Opera Vox, dirijată de Leonard Dumitriu; sopranele: Florina Mariș Hinsu, Sara Mihali, Diana Birta, Annamaria Bulzan și Raluca Perșa; tenorii Ștefan Korch și Constantin Nica, baritonul Florin Mariș Hinsu, basul Ion Stancu.

Programul a cuprins lucrările: ”Rapsodia Română”; ”Doina Stăncuței” (Brediceanu); ”La Donna e mobile” (Rigoletto); arie Ana Lugojana; ”O sole mio”; ”Valurile Dunării” (Ivanovici); ”Traviata”. După pauza de socializare și degustare de vinuri locale au urmat: ”Can-can, Orfeu în infern”; ”Habanera-Carmen”: ”Gugulan cu car cu mere”; ”Tosca-e lucevan le stele”; Duet: Mozart-Don Giovanni; ”Balada” (Ciprian Porumbescu); ”Nessun dorma” (Turandot); Silvia – Csárdás.

”Suntem unanimi în această seară în aprecieri la adresa spectacolului desfășurat pe scenă în prima parte. În a doua parte a fost încununarea acestei seri, care am pregătit-o, putem spune, de vreo doi-trei ani, de când am intrat în contact cu domnul Ioan Vrășmaș (managerul Companiei Opera Vox) și cu această extraordinară companie, Opera Vox. A fost un spectacol pregătit minuțios, pentru că am avut posibilitatea, inclusiv cea financiară. Am avut un proiect care a câștigat finanțare și de la Consiliul Județean Satu Mare pe Legea 350, astfel că am putut realiza spectacolul dedicat Zilei Armatei Române, dar și tuturor melomanilor ardudeni și iubitorilor de cultură din județul Satu Mare. Personal, este un lucru deosebit pe care îl merita Ardudul și județul Satu Mare”, ne-a declarat primarul Ardudului, Ovidiu Marius Duma.

Publicul ardudean, alături de numeroși sătmăreni, s-a bucurat enorm de mult de acest spectacol. A fost un bun moment pentru a se conștientiza eforturile pe care trebuie să le depunem pentru dezvoltarea infrastructurii culturale, pentru punerea în valoare a creatorilor români și a operelor lor artistice, pentru o Românie educată, o Românie care se dezvoltă prin cultură.

Chiar dacă oricine prezent în sală nu ar fi fost neapărat un iubitor al muzicii și baletului clasic, la final ar fi ieșit de la spectacol plin de bucurie și încântare, datorită acestor valori spirituale care în astfel de locuri precum Ardudul sunt ridicate la adevărata lor frumusețe.

Creația muzicală românească, nedrept ignorată în ultimii ani, trebuie readusă în conștiința publică și în mentalul colectiv mai cu seamă în acest an, legată de sentimentul național și patriotic, sentiment care i-a inspirat pe creatorii ei de odinioară: Ciprian Porumbescu, Tiberiu Brediceanu, Filaret Barbu, Gheorghe Dima, George Enescu, Sabin Drăgoi.

Reprezentația a beneficiat de regie și costume autentice cu care se jucau spectacolele din care au fost interpretate ariile, lumini profesionale de scenă, de prestația dirijorală a unuia dintre cei mai apreciați dirijori români, prof. univ. dr. Leonard Dumitriu de la Academia de Arte George Enescu.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 26, 2019. Filed under Uncategorized. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.