Revista trimestrială de cultură ”Mărturii culturale”, a ajuns la numărul 3 din acest an

Odată cu toamna a sosit și nr.3 pe acest an al revistei trimestriale de cultură ”Mărturii culturale”, frumos ilustrat cu lucrările poetului George Filip (născut la 1 aprilie 1924 în Potău). După cuvântul de editorial al dr. Aurel Pop, în care își exprimă speranța că ”unitatea românilor, atât din străinătate dar mai ales din țară, va da roadele mult așteptate de către toți, gândindu-se evident, la alegerile care se apropie cu pași repezi.

Marta Cordea, scrie despre Iosif Man din Șieu, unul dintre deputații români care au reprezentat părțile Maramureșului în Dieta de la Pesta, din 1848-1849. La rândul lui, Icu Crăciun ne aduce în față figura eroului maieran Emil Rebreanu, cel care a plătit cu viața refuzul de a se lupta cu frații săi români.

Anul acesta se împlinesc 170 de ani de la moartea poetului maghiar Petöfi Sándor. Viorel Câmpean a dedicat acestei comemorări un articol în precedentul număr al revistei. În cel recent, îi dedică prezentarea unei poezii ”Pató Pál úr”, poezie scrisă în 1847, atât poezia originală, cât și trei traduceri care au apărut în perioade istorice diferite.

Marin Pop publică prima parte a unui material interesant purtând titlul ”Din activitatea Reuniunii Învățătorilor Români Sălăjeni în zona Tășnadului înainte de Marea Unire”. Profesorul Carol C. Koka ne readuce în memorie figura lui Timotei Cipariu, un erudit transilvănean membru fondator al Academiei Române.

Împlinirea a 100 de ani de la înființarea Liceului românesc ”Mihai Eminescu”, prilejuiește lui Ovidiu T. Pop rememorarea a 100 de ani de învățământ liceal românesc în Transilvania.

Elena – Ioana Koka ne anunță că Raluca Ghideanu și Primăria Orașului Ardud vor să înființeze un Muzeu al Vrăjitoarelor în localitate. Raluca Ghideanu este artist plastic din București, se ocupă cu sculptura, scenografia și designul în cadrul firmei My Art. În Europa mai există doar două muzee cu tematică asemănătoare: Muzeul Alchimiștilor și Magicienilor din Praga și Muzeul Vrăjitoarei din Bascastle, Corwall – Anglia.

În paginile revistei mai putem citi: ”Viața în Rai” de Gheorghe Gheorghiade,  capitolul III din romanul ”Petrilenii”, de Carol Erdös, ”Despre romanul minimalist de Maria Vaida; Dumnezeu nu va avea Monopoluri …(O călătorie cu Adrian Botez într-un autobuz inopinat) de Constantin Stanac; ”Adrian Botez: Mic tratat de poetică”, de Ionel Necula; ”Cu ocheanul, din Turnul Pompierilor …(jurnal in/util), de Ioan Nistor.

Revista mai publică poeziile autorilor: Ioan Nistor, Ștefan Aurel Drăgan, Adriana Costinaș, Adrian Francisc Munteanu, Claudia Oșan, Nicolae Nistor, Cristian Boloș, Vasile Dan Marchiș precum și proza scurtă (Pantofii) de scriitorul albanez Thanas Medi, în traducerea lui Oana Glasu.

Share This Post

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS
Posted by on octombrie 29, 2019. Filed under Cultură, Educație. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.